Alectrosaurus

12.01.2017 18:44


Kořeny rodiny tyranosaurů sahají, jak víme, až do střední jury, kdy se objevili první menší zástupci této poměrně rozrostlé nadčeledi. První záznamy o nich ale přicházely v minulosti velmi stroze a nejstarší (tehdy známí) zástupci pocházeli ze santonu. Do nedávné doby byl nejstarším známým tyrannosauroidem Alectrosaurus ("osamocený ještěr"), který obýval před asi 83 miliony let dnešní mongolsko. Obýval oblast polopuštních suchých lesů, které mu poskytovaly jak přístřeší, tak vhodnou potravu, jež roztrhaly a zpracovaly ostré a velké zuby. Oproti svému většímu severoamerickému příbuznému měl agilnější stavbu těla, která mu dovolovala pronásledovat rychlejší kořist na větší vzdálenosti. Kromě menších býložravců a menších teropodů ji představovaly také mladí nebo nemocní sauropodi, ornitopodi (Bactrosaurus, Gilmoreosaurus) a gigantoraptoři. To byli také jedinní přirození nepřátelé tohoto lovce, jelikož jejich velké drápy dokázaly způsobit tržná a bodná zranění. Na kostech nohou je vidět, že tibia (holenní kost) je o něco málo delší než femur, což poukazuje na velkou výkonnost při běhu. Je to také atypické oproti jeho velkým příbuzným, kteří neměli k běhu takové vlohy.

Mezi svými blízkými příbuznými vynikal alektrosaurus velikostí, která mohla v extrémech dosahovat  kolem 7 m. Jeho nejbližším příbuzným byl čínský Xiongguanlong, který byl o něco menší, dosahoval délky okolo 3,5-4 m.


Karavana lovců dinosaurů

Původní holotyp tohoto dinosaura byl nalezen roku 1923 v Mongolsku. Bylo tak učiněno americkou expedicí, kterou vedl Walter Granger z Amerického Muzea Národní Historie. Holotyp nalezl jeho spolupracovník George Olsen, který 25. dubna nalezl zbytky pravé přední končetiny teropodního dinosaura. Později vědci vykopali další části těla a konečně 4. května nalezl Olsen další kosti asi 30 m od prvotního nálezu. Dnes oblast Iren Dabatsu leží v Číně, takže původní holotyp je dnes čínský. Fosilie alektrosaurů byly nalezeny i v Nemegtu a Bayan Shireh, což jsou známá mongolská souvrství. Některé z nich jsou však cenomanského či maastrichtianského stáří, což může vést k tomu, že se jedná o předky alektrosaurů. Bohužel však důkazy o tom nemáme, ovšem známe alektrosaury i z mongolska. Vypadá to tedy, že Alectrosaurus do mongolska zase vrací.


Jak si vybrat

Když byly nalezeny první fosílie alektrosaurů, tak je po popisu v roce 1933 přiřadil Charles Gilmore k příbuzným gorgosaurům. Určil je podle fragmentů neformálně jako "Deinodont", čímž chtěl poukázat na příbuznost s tyranosauridy. Někteří paleontologové považovali alektrosaura za albertosaura jiní také poukazovali na blízkost s druhem Maleevosaurus novojilov (Tarbosaurus). Roku 1989 byl interpretován jako dlouhoruký teropod s blízkým příbuzenstvem u segnosauridů. Dnes je řazen k vývojově pokročilým tyrannosauroidům.

Naleziště: Mongolsko, Čína                        Prostředí: Polopouštní lesy

Druh: A. olseni                                         Váha: okolo 660 kg

Strava: Ornitopodi, sauropodi, vejce           Význam: "Osamělý ještěr" podle toho, že v té době neměl blízké příbuzné

Doba: stupeň Santonian, před 83-74 mil. l. Sok: Gigantoraptor

Délka: 5-7 m                                          Zařazení: Theropoda, Coelurosauria, Tyrannoraptora,

Popsán: Gilmore, 1933                            Tyrannosauroidea

Výška: 2,5 m                                          Synonyma: Žádná