Archosaurus

08.04.2015 13:32

Archosaurus dal jméno a patřil zárověn i k prvním zástupcům skupiny Archosauria. Jednalo se o plaza asi 1,5 m dlouhého, pocházejícího primárně z Ruska, jeho fosílie však byly nalezeny i v dnešním Polsku. Jeho životní se velmi podobal krokodýlům nebo některým semiakvatickým varanům, šlo poměrně mrštného vodního predátora lovící ryby nebo živočichy, kteří se příliš přiblížili ke břehu. Tuto kořist chytal do zvláštně utvářené čelisti, která byla seshora od čenichu zahnutá. Tento znak je typický převážně pro zástupce primitivní čeledi archosaurů zvané Proterosuchidae. Její zástupci byli rozšířeni od Jižní Afriky přes Indii a Čínu až po Rusko a Polsko. Velké oči archosaura mohly být kryty podobnými záklopkami jako jsou ty krokodýlí, díky nim mohl výborně vidět i pod kalnou vodou, která byla jeho domovem. Nohy byly s největší pravděpodobností krátké, podobné jaké má krokodýl, s menšími drápy a mohutnými tlapami.

Rusko v době kdy žil (tedy před 252-251 miliony let) byla sopečná oblast s množstvím různých gejzírů, sopečných slují a tabulových sopek, jež mohly jedovatými výpary nebo vrstvami popela pohřbít celé krajiny. Přesto ale i pro semiakvatického archosaura existovalo jedno daleko větší nebezpečí, které navíc bloumalo těmito kraji mnohem častěji. Byl jím ohromný čtyřmetrový savcovitý plaz, jeden z největších známých gorgonopsianů. Postrach okolí zvaný Inostrancevia. Proti tomuto zvířeti se archosaurus mohl zachránit pouze vkročením pod vodní hladinu, která skýtala mnohem větší bezpečí.

Rekonstrukce lebky archosaura, která byla zkompletována především díky fosíliím jeho příbuzných jako byli Chasmatosuchus, Proterosuchus nebo Chasmatosaurus.

 Navzdory tomu, že jméno Archosaurus dalo vzniknout jménům několika dalších velkých skupin plazů, ze kterých se posléze vyvinuli i neptačí dinosauři, nejedná se o příliš známého tvora. Dosud se objevil pouze na výstavě Dinosaurium, která se roku 2014 konala i na výstavišti v Praze-Holešovicích.

   
Naleziště: Rusko Druh: A. rossicus
Strava: Ryby a maso Doba: stupeň Changhsing, před 252-251 mil. l.
Délka: 1,5 až 2 m Popsán: Tatarinov, 1960
Výška: 70 cm Prostředí: Řeky a jezera
Váha: asi 85 kg Zařazení: Diapsida, Archosauromorpha,
Význam: „Starý plaz“ podle jeho stáří Proterosuchia
Sok: Gorgonopsiani, temnospondylové Synonyma: Žádná