Boreonykus

21.03.2016 17:39

"Raptoroidní teropodi", kteří patří k příbuzným např. velociraptora či utahraptora, jsou nalézáni poměrně hojně i v dnešní době-stačí si jen vzpomenout na nový druh Dakotaraptor steini. Dr. Phil Bell a dr. Philip Currie minulý týden zcela nový opeřený rod nebezpečného predátora, jež pobíhal po lesnatých oblastech Alberty a zabíjel svou kořist nebezpečnými drápy nejen na nohou, ale i na chápavých prstech předních končetin. Dali mu jméno Boreonykus ("Severní dráp"). Kromě toho, že své opeření používal k přečkání zim na severu, mohlo mít i výrazné barvy nebo zastrašovací funkci a každý jedinec mohl mít jiný vzor podobně jako tygr či zebry. Podle vědců byl dlouhý zhruba 2 m. Mohl lovit ve smečkách, ale i jako jednotlivci byli schopní ulovit menší savce, ptáky, nepohrdl ani vejci jiných dinosaurů a mršinami. Ve svém ekosystému představoval jakousi lišku, jak už bylo řečeno, nepohrdl ničím. Sám se nejspíš stával kořistí větších predátorů, které představovali především daspletosauři.

Boreonykus se objevil pravděpodobně v době, kdy severovýchodní Laramidii postihly velké záplavy. V té době byly v Albertě nalezeny tisíce roztroušených pozůstatků ceratopsidů a hadrosauridů.

Podle vědců se natolik podobá asijským dromaeosaurům, že se jedná o důkaz transkontinentálního mostu mezi Amerikou a Asií.

Naleziště: Kanadská Alberta                      Prostředí: Jehličnaté a smíšené lesy                

Druh: B. certekorum                                 Váha: 70 kg

Strava: Mršiny, savci, ptáci, menší zvířata   Význam: "Severní dráp" podle nálezu na severu               

Doba: stupeň Maastrichtian, před 72 mil. l. Sok: Daspletosauři

Délka: 2-2,5 m                                        Zařazení: Theropoda, Averostra, Maniraptora,

Popsán: Currie a Bell, 2016                      Dromaeosauridae

Výška: kolem 0,75 m                               Synonyma: Žádná