Brontoscorpio

24.09.2017 11:39


K význám složkám ordovické a silurské mořské fauny paří bezpochyby eurypteridi, kteří v průběhu siluru a devonu dominovali brakickým vodám a mělkým mořím a dorůstali i téměř třímetrové délky ale jejich potomci na souši je určitě mohli v lecčem dohnat. Zvláště anglický Brontoscorpio byl opravdu obávaný suchozemský predátor, který se nejen velikostně svým předkům podobal, ale současně i svým dominantním postojem v ekosystému. Byl to zhruba 1 m dlouhý predátor, stejně velký jako pes, vyzbrojený dvěma mohutnými klepety a klasickým štířím telsonem, který se přeměnil v bodec na konci "ocasu", který dosahoval přibližně poloviny délky těla. Pohyb po měkké písečné půdě mu dovolovalo osm článkovaných nohou, které končily dvěma "drápky". Na souši se živil především stonožkami, červi nebo jiní členovci, které zaregistroval buď podle vybrací, jež zaregistrovaly jeho citlivé hmatové chloupky na spodní straně těla nebo díky jeho osmi složeným očím nacházejícími se přímo nad jeho děsivými klepety. Ty byly vroubkované a dost silné na to, aby roztrhaly menší tvory, jež pak byli zpacováni jeho makadly. Ty dodnes představují jedinný exemplář tohoto tvora, který byl nalezen poblíž Trimpley v anglickém Worcestershire a dosahují úctyhodné velikosti 9,75 cm, při porovnání s dnešními štíry by tak celková velikost byla zhruba 75-100 cm. Je to tedy více, než u jiných pravých štírů, například kabronští Gigantoscorpio či Pulmonoscorpius podobných velikostí nedosáhli ani díky zvýšené koncentraci kyslíku v ovzduší. Je to pravděpodobně způsobeno jeho stále semiakvatickým způsobem života.

Navzdory tomu, že Brontoscorpio byl nalezen v teristrických sedimentech, tak pravděpodobně vedl obojživelný způsob života. Alespoň kvůli svlékání exoskeletu se musek vracet do vody. K tomu se také váže spekulace, která byla až donedávna platná a sice, jestli se nejdná o eurypterida. Novější fylogeneze to však vylučují, zařazují jej do čeledi prvních štírů (Eoscorpiidae).

Brontoscorpio je poměrně populární mezi laickou veřejností, objevil se tak hned v několika dokumentech či sci-fi seriálech. V silurské části se objevil jako dobývač souše v dokumentu Putování s pravěkými monstry, kde dokázal lovit i na souši a bylo zde řečeno, že jeho bodec dosahoval velikosti žárovky. Podruhé se pak objevil v seriálu Pravěk útočí : Nový svět v epizodě The Sound of Thunder, ale dvakrát větší a jedovatý. Pokud už byl tento tvor jedovatý, tak pravděpodobně jeho jed účinkoval pouze na členovce, jelikož savci ani dinosauři v tu dobu neexistovali.

Naleziště: Anglie                                   Prostředí: Nízké porosty blízko vodních ploch

Druh: B. anglicus                                   Váha: zhruba 5-7 kg

Strava: Členovci, červi, rybovití obratlovci Význam: "Těžký štíř" podle odhadované váhy

Doba: stupeň Pridoli, před 422-419 mil. l. Sok: Žádný (Pterygotus ?)

Délka: zhruba 1 m                                 Zařazení: Chelicerata, Arachnida, Scorpiones,

Popsán: Kjellesvig a Waering, 1972         Eoscorpiidae

Výška: 50 cm při zvedlém ocasu            Synonyma: Žádná

Zdroj obrázku:

https://dinopedia.wikia.com/wiki/File:Brontoscorpio_20141203.jpg