Castorocauda

28.04.2015 20:25

Savci střední a pozdní jury se přispůsobili novým biotopům a připomínali dnešní druhy. Takovým to příkladem je právě Castorocauda. Jednalo se vejcorodého savce, který žil v řekách a jezerech dnešní Číny. Tělo se podobalo vydře a ocas zase bobru. Byl protáhlý a placatý. Na nohou měla plovací blány a drápy na předních nohou. Zadní končetiny se přeměnily doslova v "pádla" a společně s ocasem pocháněly tělo živočicha, když se pochyboval vodou. Měla též podobnou srst jako dnešní vodní savci. Byla nepropustná. Rostla pomocí živin, které jí poskytovaly ulovené ryby a malí obojživelníci. Pokud kastorokauda vylezla z vody, musela se skrýt do své nory, aby ji nechytili masožraví teropodi jako Guanlong. Obrana proti těmto predátorům ji poskytovaly i citlivé uši.

 

Význam jména

Castorocauda lutrasimilis má význam jména velice zajímavý. Castorocauda znamená "Dlouhý bobr" a lutrasimilis znamená "vydře podobný". Celkový význam tedy je "Dlouhý bobr vydře podobný".

 

V populární kultuře

Castorocauda se nakrátko objevila v dokumentu Pravda o dinosaurech. Byla zde zobrazena jako savec, který se stával kořistí teropodů.

   
Naleziště: Čína, Vnitřní Mongolsko, Formace Tiaojishan Druh: C. lutrasimilis
Strava: Ryby Doba: stupeň Oxfordian, před 164 mil. l.
Délka: 40-42 cm Popsána: Ji et al., 2006
Výška: 10 cm Prostředí: Řeky a jezera
Váha: 500-800 g Zařazení: Cynodontia, Mammaliformes,
Význam: "Dlouhý bobr" podle bobřího vzeření Docodonta, Docodontidae (?)
Sok: Dravci Synonyma: Žádná