Děsivý zkus T-rexe - Mláďata tyranosaura na siloměrech

15.03.2019 17:25

Ze své vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že každým rokem přibyde několik nálezů a popisných studií, jež poměrně revolučním způsobem mění pohled na ekologii a životní styl neptačích dinosaurů. Skládačka jejich světa sice nikdy nebude kompletní, ale tyto objevy pomáhají dokumentovat a přibližovat představu skutečného vzhledu a chování těchto zvířat. A teprve před několika dny k tomu dopomohl výzkum jednoho obratle edmontosaura, který ukázal stopy po kousnutí způsobené překvapivým viníkem.

Odrostlejší jedinec slavného druhu Tyrannosaurus rex který pozoruje apokalyptickou budoucnost pod dopadu asteroidu Chicxulub. Odrostlejší tyranosauři byli schopni sami lovit a fungovat bez svých obřích rodičů, ale až nový nález odhalil, kam až jejich lovecké schopnosti mohly zajít. Kredit: David Krentz, převzato z webu Dinosaur Revolution Wikia

O samotném králi všech neptačích dinosaurů a celé druhohorní zvířeny jsem se zmínil v jednom předešlém příspěvku, kde se pojednávalo o jeho evolučním "prastrýčkovi" z rodu Moros. Tento se ale zaměřuje přímo na tyranosaura, konkrétně na jeho subadultní věkovou kategorii. Nový nález ze souvrství Hell Creek totiž ukazuje, že tito teropodi byli již ve svém nedospělém věku agresivní druhy schopné lovit snad i větší kořist než byli oni sami.

Celý tento případ vlastně začal objevem ocasního obratle velkého jedince hadrosauridního ornitopoda edmontosaura (Edmontosaurus annectens), který se podařilo objevit v kraji Carter ve východní Montaně. Pocházel z vrstev nejsvrchnější křídy a podle všeho patřil jedinci, který byl skutečně mohutným zástupcem svého druhu.

Samotný obratel ale nebyl takovou zvláštností jako to, jak byl tvarovaný a jaká byla jeho struktura. Paleontolog Joseph Peterson z University of Wisconsin Oshkosh a jeho kolegyně Karsen Dausová zmíněný nález preparovali a prováděli jeho podrobný výzkum, nalezli v něm tři zvláštní prohlubně nebo zářezy ve tvaru písmene "V".

Něco si z edmontosaura ukouslo kus masa a zarylo do něj své zuby, podle srovnání ale nešlo o krokodýla, kteří mají spíše eliptický tvar zubů, ani dromeosaurida, jejichž zuby jsou příliš malé. Zářezy ale taktéž nemohly patřit ani dospělému tyranosaurovi, jelikož na to byly příliš malé. Řešením se ukázalo být to, že stopy po zubech patří mláděti tomuto teropoda, což je samo osobě překvapivé.

Dosud platil předpoklad, že mladí tyranosauři lovili spíše kořist menších až podobných rozměrů, jaké velikosti dorůstali oni sami, a spíše se zaměřovali na lov s pomocí rychlých kousnutí pro trhání a kousání do oběti. Nahrával tomu i relativně slabý zkus mláďat těchto tvorů, ale jak se ukázalo, tak i mláďata okolo sedmi metrů dlouhá "jen" okolo tuny vážící byla lítými lovci využívající podobnou taktiku jako jejich rodiče.

Přestože jejich čelisti byly stále ještě docela slabé, dokázaly se pevně zakousnout do kořisti, kterou chtěly roztrhat. Na takový způsob mechanického zpracování potravy tedy přešli mladí tyranosauři v průběhu svého růstu docela rychle, dokázali zpracovat měkkou tkáň a dokoce se zuby zarýt do kosti. To je také v rozporu s původním tvrzením, že tento přechod byl pozvolnější.

Následná preparace a věrný odlitek onoho obratle tuto hypotézu potvrdil. Podle Petersona šlo o jedince, který rýhy zanechal, starého přibližně 11 až 12 let, čímž se rovná proslulé "Jane" považované za subadultního jedince T-rexe. Šlo tedy o rychle se pohybujícího a gracilně stavěného lovce, který se dokázal uživit i na mršinách velkých býložravců.

Teoreticky mu konkurenci mohli tvořit odrostlejší zástupci stejného druhu a pravděpodobně také obří dromeosaurid Dakotaraptor steini, který ale oblast obýval v daleko menších počtech. Za zmínku stojí také to, že by hypoteticky mohlo jít o kousnutí zanechané menším tyranosauridem rodu Nanotyrannus, nicméně tento taxon již mnohými vědci není považován za platný.