Eucamerotus

22.01.2016 16:12

Je pravda, že mnoho dinosaurů (zvláště anglických), kteří byli popsáni ve viktoriánské době, jsou pro nás stále záhadnými druhy. Jednalo se hlavně o rozsháhlou fosilní faunu, která dříve žila kolem velkého jezera Wealden, které zde bylo ve spodní křídě. Velmi zajímavý a zároveň záhadný je i Eucamerotus foxi ("Foxova komora"), který byl pravděpodobně brachiosaurem. Jeho zařazení v dnešní dobu nejisté už 155 let, kdy ho popsal John Hulke, ale každopádně to musel být velký sauropod o rozměrech dvou autobusů, který sežral nesčetné množství rostlin, které rostly při pobřeží obřího sladkovodního jezera. Mohl žit v menších skupinách, které vedla ta nejstarší samice.

Tento dinosaurus obýval rozsáhlou oblast záplavového území jižní Anglie ve spodní křídě. Žili zde i další dinosauři včetně velkých teropodů, jako byli Neovenator a Bayonyx. První jmenovaný byl s velkými sauropody tak spjatý, že když vyhynuli jejich zástupci v Anglii, tak vyhynul i on. Jedná se o tzv. koevoluci dravců s býložravci a znamená to, že když se objevil někde velký býložravec, tak vedle něho žil ještě velký dravec, který ho požíral. Opakovalo se to několikrát, například dvojice Sinraptor a Mamenchisaurus nebo Carcharodontosaurus a Paralititan.


Těžkosti s fragmenty

Rod Eucamerotus popsal John Hulke podle fosilních obratlů které nalezel jeho přítel Wiliam Fox , který je našel v Brighstone Bay na ostrově Wight. Jednalo se o dva dorsální obratle, dvě neurální archy a jeden obratel mladého jedince. Ležely pospolu, a tak je možné, že tito jedinci tvořili stádo. Poprvé však je popsal jako nový druh do rodu Ornithopsis, O. hulkei. O rok později, v roce 1871, však názor změnil a popsal nový rod Eucamerotus. Někteří paleontologové však s tímto názorem nesouhlasili a řadili jej do rodu Pelorosaurus.

Nový příběh začíná v roce 1995, kdy Wiliam Blows popsal typový druh E. foxi, jelikož nalezl další obratle a pravděpodobně další části kostry. Tento výsledek však nemusí být pravdivý, kostra zatím nebyla nikde zaevidována. Když už konečně byl popsán jako validní rod, bylo ještě třeba zjistit kam vlastně patří. V roce 2001 byla provedena analýza Darrenem Naishem, který ho určil jako dubijního brachiosaura. O 3 roky později byl zařazen jako dubijní sauropod a poslední výzkum ukázal, že jde o titanosaura. Navzdory těmto třem nezávislým výzkumům je nakonec uznán jako příslušník skupiny Titanosauriformes, jelikož rozpoložení Anglie v té době tomu napovídá.

Naleziště: Anglie, ostrov Wight                                    Prostředí: Lesy a záplavová území 

Druh: E. foxi                                                              Váha: 14-15 t

Strava: Jehličí, listy, větvičky                                       Význam:"Komorový" podle komor v obratlech

Doba: stupeň Berriasian až Aptian, před 129-126 mil. l. Sok: Neovenator

Délka: kolem 19-20 m                                                Zařazení: Sauropoda, Graviasauria, Eusauropoda, 

Popsán: Hulke, 1871; Blows, 1995                               Titanosauriformes

Výška: 5-7 m                                                             Synonyma: Ornithopsis hulkei