Fyziologie plesiosaurů aneb sladkovodní příšery

30.03.2016 14:33

V současné době nemáme žádné nálezy, které by potvrzovaly výskyt sladkovodních druhohorních plazů (výjímkou je pouze Pannoniasaurus z Maďarska), a proto je přístup skeptiků ke sladovodním příšerám takový, že se jedná o velké ryby, nikoli plazy. Ani zkušení paleontologové nepředpokládají, že kdyby legendární nestvůry jako Nessie, Ogopogo či Naga existovaly, nejdnalo by se o plesiosaury. Podle nich by se plesiosauři nemohli dost dobře přispůsobit na sladké typy vod, tedy řek a jezer. Ovšem pokud se z brakických vod za pouhý 1 milion let přizpůsobili na vody čistě slané, není důvod proč by to nemohlo proběhnout i opačným způsobem.

Ummonasaurus by mohl být žhavým kandidátem na sladkovodní plesiosaury.

Jedinným problémem je to, že nevíme, jak dlouho by to trvalo. A také by se do třetihorních jezer pravděpodobně dostaly pouze některé menší typy a musely by být v nátlaku s krokodýli. A v případě jezer v mírném pásu by se ani po konci doby krokodýlů oné druhy nezvětšily, protože by se musely nejméně dalších 5 milionů let přizpůsobovat na nové niky po krokodýlech. Pak by ale začala "éra zvětšování". Do dalších 5 milionů let by nabily velikosti do 7 m a po dalších 5 mil. let 12 m. Toto je však příklad jen pro většinu jezer s bájnými obyvateli.

Pro veškeré řeky, kde podle legend žijí bajné netvůry, však tyto tvrzení neplatí. Plesiosauři by se museli přizpůsobit jinak. Museli by se přizpůsobit do formy jakéhosi prototypu, který by vyadal podobně u všech říčních zástupců. Pro pohyb by se musel výrazně zmenšit průměr trupu a také (nemůžu si pomoci) by se měl prodloužit ocas, protože ploutve by už nebyly tak důležité při pohybu za kořistí.

Můj závěr tedy je, že pokud by přežily nějaké formy plesiosaur do třetihor, změnily by se jim některé proporce, ale celkový tvar by zůstal stejný: dlouhý krk s malou hlavou, rozšiřující se tělo a pohyblivé ploutve. Ve fyziologii tedy není jedinný důvod, proč by nemohli plesiosauři žít i v jezerech a řekách.

Odkazy:

Brány v čase jako pravda

Lochneska je několik různých zvířat


Vodní příšery