Hyneria

04.06.2016 16:59


Je úžasné, že některé skupiny živočichů mohou být enormě velké nebo malé. Mezi takové patří i lalokoploutvé ryby, které byly hojné hlavně v devonu. V tu dobu také jejich potomci vystoupili na zem. Jejich přirozeným nepřítelem byl vodní predátor Hyneria. Tato obrovská ryba plavala v jezerech a řekách Pennsylvánie. Dokázala hravě ulovit i malé žraloky či obojživelníky, celková délka těla dosahovala 2,5 m. Nám i její kořisti se to může jevit jako velmi hodně, ale její větší příbuzný Rhizodus by ji hravě ulovil. Tento tvor měl velmi silné ploutve, je tedy možné, že se dokázal přemisťovat z vysychajících tůní. Hyneria měla velké čelisti, které byly opatřeny menšími zuby, které byly silné asi jako tužka.

První fosilní pozůstatky tohoto tvora byly nalezeny nedaleko vesnice Hyner. Ty však byly velmi nekompletní až v roce 1993 byly nalezeny lepší pozůstatky.


Nestvůra z bažiny

Hyneria se objevila v dokumentu Putování s pravěkými monstry. Zde pozřela obojživelníka rodu Hynerpeton stejně jako kosatka. Částečně se dostala na břeh a chytila obojživelníka za ocas. Dále byla angažována v pátém díle cyklu Miracle Planet.

Naleziště: Pennsylvánie                           Prostředí: Jezera a řeky

Druh: H. lindae                                       Váha: 1,5 t

Strava: Ryby, obojživelníci                       Význam: "Hynerská" podle naleziště

Doba: stupeň Famennian, před 360 mil. l. Sok: žádný

Délka: 2,5-4 m                                       Zařazení: Sarcopterygii, Tetrapodomorpha,

Popsána: Thomson, 1968                        Tristichopteridae

Výška: 1 m                                            Synonyma: Žádná