Krátkokrcí plesiosauři a dlouhokrcí pliosauři

21.09.2016 20:02

V drtivé většině encyklopedií, knih či dokumentárních pořadů jsou mořští plazi rozlišováni na dlouhokrké plesiosaury a krátkokrké pliosaury. Ovšem takřka u všeho, co kdy bylo o pravěku řečeno, se objevily vyjímky. Ve skutečnosti se vyskytovalo docela dost druhů "odlišných" plesiosaurů i pliosaurů. Myslím, že by bylo docela zajímavé si předvést některé druhy zajímavých netypických druhů mořských plazů.

Dlouhokrcí pliosauři

Eurycleidus arcuatus

Tento mořský predátor žil v oblasti dnešní Anglie před 199 miliony let. Původně byl popsán v roce 1840 Owenem jako Plesiosaurus arcuatus. Dosahoval délky kolem 5 m, živil se olihněmi a rybami a požíral je pomocí dlouhých ostrých zubů. Tento měl krk o něco kratší než ostatní dlouhokrcí pliosauři.

Macroplata tenuiceps

Tento úžasný pliosaur je také jedním z těch bazálnějších. Obýval oblasti dnešní Anglie před 195 miliony let. Měl delší krk než předchozí zástupce, ačkoli byl mladší než eurykleidus. Hlavní součást jeho jídelníčku byla tvořena rybami.

Attenborosaurus conybeari

Na tomto pliosaurovi se dá nejlépe demonstrovat, že i pokročilí pliosauři mohli mít dlouhé krky. Tento druh byl dokonce jistý čas považován za nový druh rodu Plesiosaurus. Není nutno dodávat, že žil v anglickém Dorsetu.


Krátkokrcí plesiosauři

Nichollssaura borealis

Prakticky všichni dlouhokrcí plesiosauři pochází ze skupiny Leptocleida. Tato zvířata žila pouze v období křídy a mají nejasné postavení. Tento se ještě podobal "klasickým" plesiosaurům, žil ve spodní křídě v kanadě.

Thililua longicollis

Tento leptocleid se vyskytoval v době turonu v Maroku. Dosahoval délky kolem 6 m, lovil měkkýše a ryby. Jeho jméno je vytvořeno z jazyka Berberů. Byl to název pro pradávné vodní božstvo.

Dolichorhynchops osborni

Toto zvíře mělo jedno z vůbec nejkratších krků mezi plesiosaury. Lovil hlavně ryby a olihně, žil ve vnitrozemnském moři, které rozdělovalo severní ameriku. Jedná se i o jednoho z nejznámějších krátkokrkých plesiosaurů.

Toto byl tedy krátký výčet zajímavých druhů mořských dravců jury a křídy. Doufám, že se Vám tento článek líbil, podobné nápady mě napadají často, takže je možné, že o něčem takovém ještě na blogu napíši.