Lidé na Kajmanských ostrovech - Staronoví vyhynulí endemité

06.03.2019 20:20

Je všeobecně známo, že tam, kam vstupila lidská noha, se rapidním tempem snížila diverzita megafauny a velké množství druhů vyhynulo právě vinou lidských rukou. Na veškeré větší přesuny lidské populace připadají stovky vyhynulých druhů živočichů a rostlin, velmi zasažena byla i oblast současného Karibiku. Právě odsud ale tým amerických a britských vědců popsal tři nové poddruhy relativně nedávno vyhynulých savců z Kajmanských ostrovů.

Subfosilní pozůstatky nově nalezeného poddruhu hlodavého savce, příbuzného současné hutie kubánské (Capromys pilorides). Dříve tito savci obývali daleko větší areál než dnes a k úbytku celé jejich populace výrazně přispěli lidé. Kredit: převzato z webu Science Daily

Kajmanské ostrovy jsou dnes tropickým rájem v Karibském moři, v jejich sousedství se objevují větší ostrovní celky jako Kuba nebo Jamajka. Dříve, v pozdním pleistocénu a po dlouhou část holocénu, byly domovem zvláštních druhů vyšších obratlovců jako velkých nelétavých sov, trpasličích pozemních lenochodů nebo právě velkých hlodavců a hmyzožravců. Jejich existence ale ohrozil příchod člověka a příchod bílých osadníků tento proces, s jejich kočkami, liškami a krysami, dovršil.

Kosti a kůstky, o kterých pojednává nová popisná studie, byly posbírány již mezi 30.-90. lety minulého století a uloženy v mnoha britských i amerických muzeiích a univerzitách, konkrétně třeba ve Floridském Muzeu Národní Historie a sbírkách Floridské univerzity. Tyto subfosilie byly nalezeny v závrtech, různých rašeliništích a jeskyních na ostrovech.

Vědecký výzkum přinesl zajímavé zjištění, popisná studie totiž představila vědecké veřejnosti tři nové druhy endemických savců. První z nich je poddruh současné hutie kubánské, respektive Capromys pilorides lewisi. Jeho evolučním bratrancem pak byl druhý popsaný druh jiného rodu, který je v češtině také zvaný hutie, přesněji Geocapromys caymanensis.

Tyto druhy jsou vědecky popsané pouze na základě pozůstatků, které byly vědcům i obyvatelům známé již delší dobu a kromě toho se zdá být pravděpodobné, že je známe i z jiných pramenů. Konkrétně jde o spisky napsané Sirem Francisem Drakem z roku 1586, ty se týkají právě savců na Kajmanských ostrovech, které pozoroval, když je navštívil.

Popisoval je jaké "coneys" (tedy "zajíci") nebo "little beasts like cats" a považoval je tedy nejspíš za obdobu evropských králíků a koček. Celkem se tedy trefil, alespoň, co se týče jeho pozice v systematice savců. Už tehdy ale mohly být tyto druhy na ústupu, podle autorů popisné studie vymřely tyto druhy někdy okolo roku 1700.

Třetím druhem, kterého popisná studie předkládá, je nový druh malého hlodavce nezofonta (rod Nesophontes), konkrétně tedy Nesophontes hemicingulus. Za jeho vyhynutím, stejně jako za vyhynutím snad všech druhů tohoto rodu, mohou zavlečené krysy a také kočky a lišky.

Podle prof. Samuela Turveya, spoluautora studie, je téměř jisté, že za vyhynutím těchto endemitních savců mohly zavlečené druhy savců. Odráží se to také na faktu, že z celého Karibiku také zmizely různé druhy opic, lenochodů a netopýrů. Autoři poukazují na to, že pokud chceme ochránit i zbytek druhů původních karibských savců, co zde zbyl, tak musíme pochopit i to, jak vyhynuli tyto druhy.

Na závěr příspěvku bych ještě chtěl zmínit zajímavost ohledně těchto fosilií nebo subfosilních pozůstatků. Jejich struktura a celková povaha ukazuje na to, že všechny tyto fosilie prošly trávícím traktem velkých krokodýlů kubánských (Crocodylus rhombifer) a tito plazi je trávili.