Linie slavného troodona

23.05.2016 14:37

Určitě největší druhovou rozmanitost prožívali troodontidi na konci druhohor, kdy existovaly slavné rody jako TroodonSaurornithoides nebo Elopteryx. Jejich vývojový rodokmen se dá pozorovat do dob spodní křídy, kdy žil například Sinovenator. Po té se ale vědci spíše ztrácejí a panují spíš spekulace než závěry. Od předešlého sinovenatora se dostáváme do končícího období pozdní jury. V Morrisonově formaci v Utahu byl v roce 1993 nalezen kónický zub, který patřil malému masožravci. Byl vědci pojmenován Koparion. Bylo to zvíře, které bylo okolo 1 m dlouhé, porostlé krátkým prachovým peřím a je možné, že vedlo noční způsob života. Vědci však byl návrh, že se jedná o troodontida, odmítnut, na základě špatného fosilního materiálu.

Vědci tedy věřili, že troodontidi vznikli na počátku křídového období. Pak, možná je to i taková zajímavost, byl v roce 2003 nalezen ve Wyomingu fosilní materiál dalšího malého dravce. Byl poněkud lépe zachován, dodnes ale nemá své vlastní jméno. Nese označení WDC DML 001, ale vědci Scott Hartmann, Willian Wahl a David Lovelace, kteří uskutečňovali popis, dali tomuto jedinci přezdívku "Lori". Byla nalezena právě Wahlem, který prováděl výzkum fosilních sedimentů v lomu Jimbo Quarry, na stejném místě, jako byl nalezen Supersaurus. V roce 2006 byla tato stratigrafická zóna zdokumentována Lovelacem. Lori byla za svého života malým dravcem o velikosti labradora s pernatým pokyvem těla. Byl to nejspíš také noční lovec. Tehdy už bylo jasné, že první troodontidi se vyvíjeli již na konci jury. Stále ale není známo, kdo byl jejich předkem.

Xiantongia byla původně považována za troodontida.

Odpověď možná můžeme hledat v čínských uložištích střední jury. Zde byli v průběhu minulých deseti let nalezeny nejméně tři rody považované za troodony. Novější fylogeneze však zjistily, že to jsou předkové primitivních ptáků. Je tedy možné, že předkové troodonů žili ve střední juře společně s nimi a později přešly na pozemní způsob života. Troodonti, hbitá a inteligentní zvířata, se tedy dají s nadsázkou označit za pozemní praptáky.