Megalolamna

18.12.2016 10:36


Žraloci nám ve fosilních nálezech už nespočetněkrát ukázali svou různorodost, od obřích druhů jako byl Carcharodon (Carcharocles) megalodon, přes ty podivné jako Orthacanthus nebo Hybodus. Navíc v říjnu tohoto roku byl popsán další velmi zvláštní druh žraloka, který plaval mořem v období oligocénu a miocénu před asi 24-15 miliony let. Jmenuje se Megalolamna, jedná se o kosmopolitně rozšířené zvíře, které dosahovalo délky kolem 4,5-5 m a lovilo převážně mladé kytovce, menší žraloky, ryby a pravděpodobně také desmostylidy. Paradoxní je, že zuby toho žraloka byly v oblasti Pacifiku a východu USA už delší dobu vědecký popis je ale stihl až nedávno. Megalolamna je dalším dobrým důkazem, že panamská pevninská šíje se vytvořila až na začátku pliocénu. Nicmnéně to dokazují také fosílie některých druhů desmostylidů, které byly nalezeny v Severní Karolíně. Největší nebezpečí pro tento druh byl jeho největší příbuzný, Carcharodon (Carcharocles) megalodon. Název je odvozen od druhu Lamna, megalo pouze ukazuje na velikost.

Systematické zařazení tohoto žraloka je částečně v nejasnosti. Dr. Shimada (autor popisu) je zastáncem názoru, že žralok Otodus má potomka rodu Carcharocles, kam má patřit i C. megalodon nebo C. carcharias (žralok bílý). Tato problematika není dosud zcela vyřešena, já se k tomu stavím tak, že odpověď najdeme pravděpodobně v utváření korunek zubů.

Naleziště: Japonsko, Severní Karolína, Peru, Kalifornie Prostředí: Šelfová moře

Druh: M. paradoxodon                                             Váha: kolem 1,1 t

Strava: Mladí kytovci a desmostylidi, ryby a žraloci      Význam: "Velká Lamna" podle velikosti

Doba: stupeň Chattian až Langhian, před 24-15 mil. l. Sok: Větší příbuzní

Délka: 4,5-5 m                                                        Zařazení: Chondrichthyes, Elasmobranchii, Lamniformes,

Popsán: Shimada et. al., 2016                                  Otodontidae

Výška kolem 1 m                                                    Synonyma: Žádná