Notostylops

31.05.2016 19:12


Toto zvíře bylo přizpůsobeno na spásání vegetace blízko země. Jednalo se o byliny, kapradiny a traviny. Notostylops je vývojově příbuzný lichokopytníkům, ale vypadal a žil jako králík. Jeho stavba těl tomu velice odpovídala, nápadně se podobal i chrup. Měl dlouhé přední a silné zadní končetiny, možná dokázal "hopkat" po pralesích Argentiny v raném eocénu, ale preferoval spíše běh. V těchto oblastech žil také jeho blízký příbuzný, další kopytník rodu Thomashuxleya. Velikost notosylopse také byla podobná našim hlodavcům, byl dlouhý max. 80 cm. V půdě možná hrabal malé nory, do kterých ukrýval jak potravu, tak i sám sebe před dravci.

Kvůli rozšíření tohoto tvora po celé Argentině vznikly i synonyma jako Anastylops, Catastylops, Entelostylops, Eostylops, Isostylops a Pliostylops. Byl také zastoupen hned čtyřmi druhy N. murinus (typový), N. appresus, N. pendens a N. pigafettai.


Zvíře z dalekého jihu

Notostylopsové a jejich příbuzní patří ke skupině Meridiungulata. Tato starobylá vyhynulá skupina savců žila převážně v Jižní Americe od doby před 57 miliony let až do příchodu člověka před 11 000 lety. Jejich systematika je v dosavadní nejasnosti, ale nejspíš patří k příbuzným kopytníků. Nezaplněné niky jiných druhů savců daly vzniknout králičím, koňským, hroším nebo tapířím typům. Expertem na tyto zvířata byl vědec Florentino Ameghino, který popsal většinu těchto zvířat.

Naleziště: Argentina                                                Prostředí: Stepi a deštné lesy

Druhy: viz výše                                                       Váha: 10 kg

Strava: Nízké rostliny                                               Význam: "Tvář jižního pilíře" ?

Doba: stupeň Ypresian až Lutenian, před 48-41 mil. l. Sok: Draví savci a ptáci

Délka: 75-80 cm                                                     Zařazení: Mammalia, Notoungulata, Notoprogonia,

Popsán: Ameghino, 1897                                         Notostylopidae

Výška: 25-30 cm                                                     Synonyma: viz výše