Owenovi dinosauři

07.07.2016 18:12

Jméno Richard Owen se naštěstí zcela nesmazatelně zapsalo do historie nejen paleontologie obratlovců, ale hlavně dinosaurů. Většina z nás ví, že tento člověk dal v roce 1842 této skupině formální název. Byl to opravdu skvělý vědec, který dal světu hodně z úlomků pravěkého světa. Je také ovšem známo, že v dinosauří paleontologii popsal několik taxonů, kteří mají dodnes velmi diskutabilní postavení. Cetiosaurus byl první velký dinosaurus, který byl světu představen. Ve většině knih se o něm píše, že je prvním popsaným sauropodem. Ale Owen také ještě v roce 1841, krátce před popisem cetiosaura, popsal rod Cardiodon, který je opravdu prvním popsaným sauropodem. Toto zvíře je však známo pouze z nálezů zubů, a proto je i zájemci paleontologie špatně známo.

Dalším podobným je stále dubijní Suchosaurus. Tento predátor je znám také pouze ze zubů. Ty byly původně považovány za krokodýlí, až na konci minulého století je vědci zařadili do čeledi rybožravých spinosaurů. Dalším teropodem, kterého Owen popsal na základě jediného zubu, je Nuthetes. Toto zvíře bylo po dlouhou dobu obestřeno tajemstvím, ale v posledních 20ti letech byl určen jako dromesaurid.

Další z řady velmi zajímavých a docela důležitých dinosaurů je i Echinodon. Tento tvor byl heterodontosauridem ze spodní křídy Anglie. Nález a jedinný pozůstatek představuje čelist tohoto tvora se zuby. Delší dobu probíhaly spekulace o postavení echinodona v systematice ornitoschianů. Je to de facto první popsaný heterodontosaurid.

Owen také popsal několik různých rodů sauropodů, kteří představovali jedny z prvních velkých pravěkých zvířat. Marmarospondylus, ChondrosteosaurusDinodocus jsou taková zvířata. Tito středně velcí sauropodi byli obyvatelé lesů ve spodní křídě. První z nich je velmi diskutabilní dubijní rod. Zbývající dva byli dříve řazeni do rodu Pelorosaurus, výzkum ve 20. století to ovšem uvádí, že patří do samostatných rodů a tím jejich systematické zařazení ještě ztížil.

Poslední je takový známější Owenův omyl. Je jím Omosaurus. Tento zastaralý název byl použit pro fosílie stegosaurida z pozdní jury. Později se ukázalo, že stejný název byl použit pro krokodýla, a proto bylo zvíře přejmenováno na Dacentrurus.