Poslední dny dinosaurů

19.05.2016 19:24

   Tato kniha poprvé vyšla 6. května 2016. Jedná se o velmi napínavý sci-fi thriller, ale velmi věrně popisuje ekosystémy svrchní křídy v době, kdy se k Zemi blíží asteroid, který už je velmi jasně vidět na obloze. Autorem je publicista paleontologie Vladimír Socha a ilustrace jsou zásluhou pana Vladimíra Rimbaly.

Příběh začíná v Montaně v laboratorním komplexu Quantum Fields, kde původem belgický profesor De Bras dělá pokusy s velkým urychlovačem částic. V jeho laboratoři se však jako vedlejší produkt objeví také trhlina v prostoročasu. De Bras zmizí neznámo kam... Pokračujeme v roce 2017, kdy v Montaně pracuje mladá palentoložka Mary Torrensová. Specializuje se na souvrství Hell Creek, které velmi přesně mapuje ekosystémy nejsvrchnější křídy. Ta byla přizvána do Quantum Fields, kde se setkala ještě s původem polským astronomem Pawelem "Paulem" Kowalskim, geologem Markem Robbenem, expertem na přežití Rajesem Singhem a "průvodcem" komplexu Peterem Archibaldem. Ten (kromě pana Singha) jim řekně, že v těchto laboratořích je otevřena časoprostorová brána do pozdní křídy. Archibald jim nabídne jedinečnou příležitost, podívat se do pravěku. Vlastni i proti své vůli se vtěsnali do předmětu, který vypadal jako kvádr ze slitin těžkých kovů. Po jakémsi "stavu klidu" se probouzí v pozdní křídě. Zde nakonec budou muset čelit nejen masožravým zvířatům a blížícímu se asteroidu, ale jinému tajemství, které tam objeví...

Vyskytují se zde známí dinosauři jako Tyrannosaurus, Triceratops, Denversaurus, Dakotaraptor nebo Anzu. Pak jsou přítomni i další druhy tvorů jako Quetzalcoatlus, Eubaena, Paleosaniwa či Purgatorius. V textu se dále mihnou i zvířata jako Velociraptor, Champsosaurus či dinosauroid.

Hlavní postavy jsou Mary Torrensová, Paul Kowalski, Mark Robben, Rajes Singh, Peter Archibald a některé další, mimo jiné jsou zde i reálné postavy jako Barnum Brown nebo Jack Horner.

Sám jsem byl v něděli 15. května na přednášce na Knižním veletrhu v Praze, kde autor o této knize pojednával. Začal jsem ji čít a musím říci, že se jedná o velmi bravurně zpracovanou knihu jak po stránce dobrodružé tak i po vědecké.