Pravěk

13.06.2016 12:29

Na této knize od Steva Parkera se mi líbí, že nepojednává o neptačích dinosaurech. Pojednává o všech třech érách fanerozoika. Také se mi líbí, že tato kniha je spíše dělaná jako deník cestovatele časem, než odborná kniha. Veškeré informace o zvířatech jsou docela přesné, ikdyž jisté výpadky zde jsou. Kniha je rozdělena do tří částí.

1. část Mořské příšery

Tato část je věnována životu v mořích, oceánech a počátků života. Obsahuje popisy prvních velryb, ryb nebo obrovských zástupců žraloků nebo škorpionů. Jsou to tedy zvířata jako Pterygotus, Ambulocetus, Shonisaurus, Kronosaurus, Parapuzosia, Megalodon nebo Pteraspis.


2. část Suchozemci

Mapuje život na souši. Jsou zde uvedeny názvy prvních savců nebo savcovitých plazů. Dále jsou zde zmíněni pradávní krokodýlové, anapsidi, plazo-obojživelníci či první obojživelníci. Je tedy asi jasné, že to jsou zvířata jako Diadectes, Sarcosuchus, Andrewsarchus, Cynognathus, Tiktaalik nebo Gastornis.


3. část Okřídlenci

Život v pravěku se odehrával i ve vzduchu a tato kapitola ho velmi dobře vystihuje. Popisuje jak život bezobratlích obřích vážek z prvohor, tak i prvních létajících obratlovců přes pterosaury až po létavé i nelétavé ptáky a první netopýry. Jsou tu zmíněna zvířat jako Archaeopteryx, Kuehneosaurus, Titanis, Hesperornis nebo Dasornis.


4. část Giganti doby ledové

Poslední část je věnována druhům z doby ledové, včetně prvních lidí. Jsou zde nám dobře známá zvířata jako mamuti, srstnatí nosorožci, neandrtálci, šavlozubí tygři nebo moderní lidé.