Primeval : Shadow of the Jaguar

09.04.2017 15:00

Ačkoliv nejspíš všichni známe Pravěk útočí pouze z televizních obrazovek, v souladu s tímto seriálem vyšlo několik knih, které doplňovaly příběh mezi jednotlivými epizodami. Román Primeval: Shadow of the Jaguar (do češtiny by se dal volně přeložit jako Pravěk útočí: Stín jaguára) napsal spisovatel Steve Savile, odehrává se mezi třetí a čtvrtou epizodou druhé série Pravěk útočí. Tato kniha je ze všech čtyř románů nejkratší. Kniha vyšla ke dni 13.7. 2008.

Příběh začíná u bratrů Jaimeho a Cama Bairstowových, kteří se vydali do peruánské přírodní rezervace. Za nocí však uslyší podivné zvuky, které je táhnou do džungle, kde Jaimeho roztrhá a zabije neviděný predátor a Cam je těžce zraněn. Jejich otec, aristokrat Sir Charles Bairstow, kontaktuje Jamese Lestera, kterého se zeptá, zda by jeho tým nemohl oba dva najít. Po odmítnutí je Lester zpět v Anomaly Research Center (jednoduše v Arše), kam tentkorát Bairstow zavolá, aby jeho syny nalezli. James neochotně přistoupí, někteří členové týmu se těší na výlet do zámoří (Connor obzvláště), ovšem ostatní s tím nejsou příliš spokojeni. Přesto nakonec Cutter, Stephen, Abby, Connor a Jenny vyrážejí do jižní ameriky.

Zde se v horkém a deštivém prostředí dostávají do rezervace, kde zjistí, že místní indiánské kmeny několik neznámých tvorů zabily. Bohužel se však dozvídají také skutečnost, že několik z nich padlo za oběť pytlákům. Ti v nich viděli velmi drahou a dobře prodatelnou kořist. V jejich blízkosti se v tu dobu pohyboval Thylacosmilus. Tento jedinec se však choval velmi podivně, dovedl je však k menší smečce těchto vačnatých lovců. Mnohem horší bylo zjištění, že některé tylakosmily nezabili vesničané ani pytláci, ale Cutter shledal vinným neznámého a mnohem nebezpečnějšího predátora z budoucnosti. Mezitím však byla Jenny unesena.

Mýtický incký bůh Pacha Kamaq je zde živočichem, který přišel do naší doby z budoucnosti.

Jenny později zachránil jistý Stark, voják SAS, který sem byl povolán pro jejich obranu. Tým pak následuje skupinu tylakosmilů, kteří je po feromonové stopě dovedou až do trosek chrámu, který byl postaven na počest Inckého boha Pacha Kamaq. Do blízkosti tohoto monumentu se také dostává Sean Lucas, který je součástí týmu. Anomálie se ale vzápětí otevře a vyjde z ní podivný tvor. Jeho ptačí tělo bylo pokryto červenomodrými pery, chodil po dvou krátkých nohách a neměl křídla nýbrž ruce se dvěma prsty s drápy. Jeho jazyk vypuzoval feromony, které přilákaly a ovládaly skupinu tylakosmilů. Lucas zabije dva a omráčí jednoho tylakosmila, záhy je však zabit ptákem z budoucnosti. Cutter v tu chvíli popadl plamenomet a zahnal ptáka i vačnaté zabijáky zpět do anomálie.

Tento román je podle mě jeden z těch lepších, které znám, přispívá k tomu i fakt, že se jedná o doplnění příběhu mého nejoblíbenějšího sci-fi seriálu o pravěku. Každopádně je zde i zajímavé pojetí o vzniku legendy o Pacha Kamaqovi, zároveň je zasazení tylakosmila do tohoto prostředí vcelku příznačné, kvůli občasnému pozorování podivných šavlozubých šelem v oblasti Peru.

Zajímavostí je, že Abby má v tomto románu stejný účes jako v třetí sérii seriálu, ačkoliv je tento román zasazen do poloviny druhé série.