Primeval: The Lost Island

08.11.2018 14:35

Populární britský sci-fi seriál Pravěk útočí (v originále Primeval) doprovázelo i několik knižních románů, jeden už jsme si na blogu představili, jeho pokračování je právě tento, tedy Primeval: The Lost Island (do češtiny by se dalo volně přeložit jako Pravěk útočí: Ztracený ostrov), vydaný ke konci září roku 2008. Jeho autorem je severoirský spisovatel Paul Kearney, který je autorem hned několika dalších titulů z oblasti sci-fi a fantasy, kniha byla vydána krátce po rvním románu a chronologicky zapadá právě mezi něj a čtvrtý díl druhé série seriálu.

Autor zde chce ještě zdůraznit, že pokud nechcete znát děj této knihy, tak tento článek raději nečtěte, jelikož prozrazje zápletku nebo rozuzlené děje.

...

Rybářská bárka s názvem Kormorán je zasažena velmi silou bouří v severním Atlantiku, poblíž ostrova Guns. Námořníky ale místo silného deště a mocných zaměstnávalo podivné zvíře pohybující se kolem lodi, které bylo o dost větší než ostatní živočichové zdejšího moře. Neznámý tvor se stal stejně tajemným jako zmizení Kormorána ve vlnách, neobjasněné.

V Londýně se ve Středisku pro Výzkum Anomálií snaží Connor vylepšit a zpřesnit vyhledávání jeho detektoru pro anomálie, především kvůli obavám profesora Cuttera. Když se snaží práci dokončit, tak detektor ukazuje půl tuctu anomálií kolem ostrova Guns, na jeho pevnině i v moři poblíž něj a z toho Cutter musí vyvozovat další důsledky. Domívá se, že takové zastoupení anomálií může znovu změnit vývoj, a s Connorem proto referují o událostech, které se staly v obchodním centru Castle Cross při útoku dvou dromeosauridů. Profesor Cutter spolu s tím znovu mluví o ztracené Claudii Brownové a událostech, které za její zmizení mohly. Přesto docházejí k tomu, že není o mnoho jiných řešení, než tvory, kteří se budou chtít dostat do jiných anomáliích buď zabít nebo uspat, ale i to se jim nejeví dobře. O to horší situace nastává, když se dovídají, že na ostrov není jednoduché proniknout, protože jeho správa sice formálně spadá pod Velkou Británii, ale usilují o něj i Irsko a Francie.

Lester se proto rozhodne vyslat mimo prvního týmu i Jenny a vojenský oddíl kapitána Johna Willobyho, který kvůli bouři musel odstartovat z Corku na další lodi, a nemohl tak využít vrtulník. Z těch důležitějších postav jsou to ještě pilot a seržant Joe Bristow, desátník Peter Farnsworth nebo desátnice Anita Wattsová. Obavy rostou, zbraně mohou totiž vzbudit podezření na všech stranách a dočasné příměří se může změnit ve vyhrocený konflikt.

Když Cutterův pokračuje lodí k ostrovu, už vědí o ztracené lodi Kormorán, která zmizela někde ve zdejších vodách a začíná debata, co za jejím zmizením stojí. Bouře byla sice silná, ale byla dost slabým argumentem pro potopení takové lodi. Rozluštění na sebe ale nenechalo moc dlouho čekat, jelikož Stephen nedlouho na to zahlédl neznámého tvora ve vlnách poblíž lodi. Když si toho tvora pořádně prohlédli, tak Cutter dospěl k závěru, že se do Atlantiku nejspíš zatoulal obrovský pliosaurus ze střední jury, zhruba osmnáctimetrový Liopleurodon, a proto se začal domívat, že právě on stojí za zmizením Kormorána. Jenže Cutter nabyl přesvědčení, že studená voda ho spolehlivě zahubí, proto ho raději nechali dál plavat a spoléhali na to, že se vrátí do své původní domoviny nebo jednoduše umrzne. O to horší setkání je čekalo, když dorazili na ostrov, kam s lodí přistáli velmi drsným způsobem. Stoupání nad pobřeží si vybralo daň především na Abby, ale také se podepsalo na polovině vybavení, které se jim podařilo ztratit. Connor tam nalezl mladého jedince iguanodona, nesl šrámy a hluboké tržné rány způsobené nějakým zvířetem. S Cutterem poznali, že je odloučený od zbytku stáda a on ho musel utratit, jelikož by mu nemohli pomoci. Na ostrově také vztyčili menší tábor, u kterého se ale objevila dvojice teropodů, byli to tyranosauroidi známí jako Eotyrannus z anglické spodní křídy. Brzy pochopili, že na ostrově se pohybuje daleko více zvířet, než si původně mysleli.

V irském Corku se Jenny připravovala na nasednutí do vrtulníku, který mohl následovat loď irských vojáků. Lester mezitím vymýšlel dobrou krycí historku o tomto ostrově, nakonec informoval Willobyho, že je zde zapečetěné chemické zařízení z doby, kdy Britové měli nad ostrovem plnou moc, a jeho jednotka měla ostrov a stavby na něm zkontrolovat. Když se však vrtulník s Jenny a seržantem Bristowem jako prvním pilotem přiblížil k ostrovu, tak havaroval a druhý pilot zemřel hned na místě. Přes prvotní šok a pár oděrek se dostanou z vraku díky Cutterovu týmu, který je viděl přilétat, a obeznámí je se situací, která na ostrově nastala.

Neutichající bouře na chvílí přestala, když se ostrov dostal do jejího oka. Connor si v tu chvíli všímá něco zvláštního, zatímco Cutter přes satelitní telefon volá Lesterovi do Londýna, tak se zavřely vlastně všechny anomálie, které byly otevřeny. Connor si tento fakt dává do souvislosti s geologickým podložím ostrova a gigantickou bouří, která se přes něj žene. V hovoru Cutter žádá Lestera, ať pošle ještě jeden tým pro evakuování všech zraněných, kterým je i druhý pilot Bristow. V tu chvíli pro ně ale nemůže udělat absolutně nic, jen jim poradí, ať se dostanou bunkru na bývalé chemičce, co stojí někde na ostrově. Sice najdou trasu a se všemi zraněnými se dostanou na správnou stezku, jenže dvojice dost slídivých eotyranů najde jejich stopu a za obět jim padnou Farnsworth a Wattsová, ale ostatní se alespoň stihnou včas dostat do bezpečí. A Cutterův tým moc dobře ví, že až se nabaží své kořisti, tak se vrátí.

Willoby zatím zjišťuje, že bývalá chemička je naprosto v pořádku a začne se hádat jak s Cutterem tak s Connorem, kteří se chtějí vrátit ven a nahnat eotyrany do anomálie. Donutí ho až další útok eotyranů, při kterém je Stephen těžce raněn a zraněný Bristow zabit. Když kapitán Willoby povolí, tým se může vydat do anomálie, která se nálézá přímo v bunkru, respektive v jeho podzemí. Cutter postupně přichází na názor, že bunkr zde byl postaven ne pro účely testování chemických zbraní, ale pro zkoumání anomálie.

V křídě skupina musela založit provizorní tábor, pro jejich neprospěch hrálo i to, že ten mladý Iguanodon nejspíš pocházel ze stáda, co se páslo poblíž jezera blízko jejich stanů. Ještě větší problém nastal, když tam začala hlídkovat trojice druhu nějakého velkého teropoda. Podle týmu to byl středně velký alosauroid Neovenator, chtěli si přilepšit ulovením velkého iguanodona. Anomálie, kterou přišli se zavřela a Connorův detektor nedokázal najít žádnou další, která by se objevila v okolí. Zůstali uvězněni v minulosti staré přibližně sto třicet milionů let, přes noc se navíc situace ještě více stupňovala. Stephen podléhal svým zraněním, a proto se rozhodl říct Cutterovi o svém vztahu s Helen. Nebyl z toho příliš nadšený, ostatně nepotěšilo ho ani to, když musel vyslat průzkumnou skupinu, jež se měla poohlédnout pod nové anomálii.

Průzkumný tým ve složení Connor, kapitán Willoby a voják McCann se vydal kus od tábora a naštěstí se jim podařio narazit na další otevřenou anomálii, která snad mohla vést do naší součastnosti. McCann se ale rozhodne si zachránit život sám, nevědomky ale padne do pasti a za obět smečce dromeosauridů, kteří hlídkovali v okolí. Voda ale díky bouřce stoupá, tým se i se všemi zraněnými musí vydat anomálii vstříc a kapitán Willoby se nabídl, že je bude krýt palbou. Ve vysoké trávě jsou ale napadeni stejnou smečkou dromeosauridů a kapitán umírá. Přesto proběhnou správnou anomálií, když vidí světlici, kterou vypália speciální jednotka francouzské vojenské lodi, které velil Lester.

Později, když se dostanou do současnosti a obletují je francouzské námořní síly přímo na ostrově, tak se Cutterovi potvrzuje jeho podezření, Lester mu sdělil, že kryt a celá budova staré chemičky byla postavena britským námořnictvem, když ještě ostrov mělo v plném vlastnictví, aby uschoval anomálii a rizika, která z ní mohla vyjít.

"Mohl bych vám to říct," odpověděl Lester. Pak se usmál. "Ale pak bych vás musel zabít."

...

Děj knihy se poměrně dobře vyvíjí, navíc zde autor zahrnuje hned několik zápletek a celkově je velmi čtivá. Zároveň se v průběhu děje objevuje mnoho zajímavých druhů prehistorických živočichů (dole je úplný výčet), kteří mohou být pro čtenáře atraktivní.

Na druhou stranu ale čtenář musí znát alespoň některé události, které chronologicky zapadají před tuto knihu a musí vědět, do jaké dějové linky zasahuje (kupříkladu, pro pochopení děje, musí znát alespoň část děje první epizody druhé série). Nacházíme zde také několik nesouvislostí, například proč se v celém průběhu děje neobjevuje ani zmínka o Oliveru Leekovi nebo, že se Cutter a Stephen baví o osm let starých událostech formou přítomnosti. I přes to ale kniha poměrně dobře čtenáře zaujme.

Za sebe musím poukázat na to, že ikdyž se vědecko-fantastická literatura podobného typu příliš nedrží vědeckých faktů, tento titul mně skutečně překvapil a to nejen přesností v popisu některých prehistorických živočichů. Ačkoliv se zde objevují vědecké nesrovnalosti (velikost zmíněného liopleurodonta nebo také nazývání dromeosauridů "ještěry"), tak i na mou maličkost působila skutečně zajímavým dojmem. I stádní hierarchie, lovecké taktiky a jiné schopnosti zvířat se relativně shodují s tvrzením paleontologické veřejnosti, přestože je kniha deset let stará. Za mou osobu ji tedy mohu hrdě doporučit.

V průběhu knihy se objevily tyto druhy pravěkých živočichů:

  • Eotyrannus langhami
  • Iguanodon sp.
  • Neovenator salerii
  • Polancathus foxii
  • Liopleurodon ferox (ačkoliv rozměry jsou značně přemrštěné a seděly by spíše na druh Pliosaurus funkei nebo Pliosaurus kevani)
  • neznámý druh dromeosaurida (pravděpodobně odlišný od těch v centru Castle Cross)
  • stádo nespecifikovaných sauropodů
  • neznámý druh hrabavého savce (Cutter přímo poukazuje na to, že tohoto živočicha z fosilního záznamu neznáme)
  • ptakoještěři s červeným hřebínkem na hlavě - blízcí příbuzní nebo zástupci rodu Caulkicephalus