Psittacosaurus sibiricus

17.06.2016 13:42


Na sklonku 20. století se ukázalo, že dobré místo, kde hledat druhohorní fosílie, je i Sibiř a východní Rusko. Jsou to místa, kam se kvůli extrémním podmínkám paleontologové moc často nevidávají. Naleziště Ilek, které je datováno do rané křídy, vydalo již v 50. letech minulého století fosílie menšího ptakopánvého býložravce. O čtyřicet let později byly poblíž vesničky Shestakovo nalezeny další pozůstatky stejného živočicha. Podle tohoto materiálů v roce 2000 popsán nový druh dinosaura, který drží rekord rodu s nejvíce validními druhy. Alexei Voronkevich a Alexander Averianov popsali druh Psittacosaurus sibiricus. Tento menší býložravec se procházel po lesích mírného pásu dnešní Sibiře, jak už napovídá jméno. Jeho tělo pokrývaly štětiny podobné dikobrazím. Oblast jeho výskytu byla poseta jezery a převládaly zde jehličnany. V dobu výskytu tohoto druhu začalo ochlazování planety, proto ve východní asii bylo stejné počasí jako např. v ČR nebo na Slovensku. V oblasti Ilek patřil spíše k menším býložravcům, protože zde žil jeden z velkých sauropodních dinosaurů, který ovšem dosud má jen neformální pojmenování Sibirosaurus a zároveň byl docela snadnou kořistí pro krokodýly.

Na území naleziště není dnes takové extrémní počasí jako v ostatních částech Sibiře, ale i v oblasti Kemerovo někdy klesají teploty pod - 40 °C.

Ohledně "štětin", které měli i velcí ceratopsidi a jejich příbuzní heterodontosauři se spekuluje o jejich využití. Nejspíš měly termoregulační a předváděcí účel, ale je opravdu možné, že u raných ceratopsidů jako právě psitakosaurus nebo Yinlong, kteří neměli moc obranných mechanismů, mohly "vystřelovat" na útočníka. Nikdo to ale neví s jistotou.

Naleziště: Sibiř                                                    Prostředí: Jehličnaté a smíšené lesy

Poddruh: žádný                                                   Váha: 20-35 kg

Strava: Rostliny, jehličí, šišky, ořechy                     Význam: "Sibiřský papouščí ještěr" podle naleziště a zobanu

Doba: stupeň Aptian až Albian, před 130-110 mil. l. Sok: Krokodýli, teropodi

Délka: 1,5-1,8 m                                                 Zařazení: Ornithischia, Ceratopsia, Psittacosauridae

Popsán: Voronkevich a Averianov, 2000                 Psittacosaurus

Výška: 70-80 cm                                                 Synonyma: Žádná