Sigilmassasaurus

27.07.2016 17:12


Rozměrné bažiny severní afriky v době střední a svrchní křídy byly obývány nesčetným spektrem různých druhů obratlovců, od primitivních hadů, přes pterosaury až po obří masožravé dinosaury. Sigilmassasaurus ("Ještěr od Sijilmasy") byl dravec střední až velké velikosti, který nebyl tak aktvatickým jako jeho příbuzný Spinosaurus, ale podstatnou složku jeho potravy tvořily ryby a vodní živočichové. S jeho tělesnou váhou (kolem 4-6 t) ale dokázal lovit i suchozemské živočichy jako pterosaury či ornitopody. Dokázal dobře plavat. Jeho přední končetiny nesly tři ostré prsty s drápy, které byly schopny rozpárat jeho živou kořist. Jeho vyvýšená páteř možná sloužila jako termoregulační plachta na ohřívání či ochlazování. Existuje ale doměnka, že také sloužila k uložení tělesného tuku na dlouhé doby sucha. Jeho dlouhá lebka nesla kónické zuby v úzkých krokodýlích čelistech, které ve vodě skvěle lapaly ryby. Mezi očima se nacházel malý roh a čenich byl zakončen téměř kolmo.

Původní holotyp byl nalezen v Kem Kemských vrstvách poblíž města Sijilmassa. Ten byl roku 1996 popsán Dalem Russelem jako typový a jedinný druh Sigilmassasaurus brevicolis. Druhové jméno je složeninou dvou latinských slov brevis, což je "krátký" a collum, což znamená "krk". Porovnání krku tohoto rodu a například dalších příbuzných jako byli Baryonyx a Suchomimus prokázalo, že sigilmasasaurus měl mnohem kratší krk.


Pouze omyl?

Před rokem 2015 patřil tento rod do synonym většího příbuzného spinosaura. Vše začíná krátce po popisu v roce 1996, kdy Russel ještě k sigilmasasaurovi, jeho holotypu CMN 41857, ještě přičetl materiál z egypta, který objevil již Stromer v roce 1934 a zavedl ho jako "Spinosaurus B". Russel si všiml, že krční obratle jsou o 50 % kratší než ocasní. Pro materiály z egypta a maroka vytvořil čeleď Sigilmassasauridae. Vědci toto zařazení později zpochybnili a začali predátora z maroka a egypta považovat za Tetanura incertae sedis. V roce 1996 začal o validitě pochybovat také Paul Sereno a publikoval studii, že "Spinosaurus B" je synonymum jiného velkého predátora, Carcharodontosaurus, a egyptský materiál sigilmasasaura je tedy neplatný. Roku 1998 také ostatní fosílie sigilmasasaura považoval Sereno za karcharodontosauří. Nový výzkum ale potvrdil, že fosílie karcharodontosaurovi nepatří, ovšem jeden z ocasních obratlů podle studie Fernanda Novase patří iguanondontidovi. Od roku 2013 byl považován za sice blíže nespecifikovaný ale validní rod teropoda. A konečně byl roku 2015 zaveden znovu jako validní spinosaurid.


Velká bažina

Tento teropod žil v obrovských bažinách, které pokrývaly většinu dnešní severní afriky. Jejími dalšími obyvateli byli velcí predátoři jako Carcharodontosaurus, Deltadromeus, Spinosaurus nebo Bahariasaurus. Společně s nimi tu žili i středně velcí až obří býložravci jako Ouranosaurus, Paralititan nebo Lurdusaurus, pterosauři rodu Alanqa, hadi, ryby a žraloci.

Naleziště: Maroko a Egypt                            Prostředí: Bažiny a řeky

Druh: S. brevicolis                                       Váha: kolem 6 t

Strava: Ryby, mršiny, pterosauři, ornitopodi   Význam: "Ještěr od Sijilmasy" podle naleziště

Doba: stupeň Cenomanian, před 99-94 mil. l. Sok: Větší teropodi

Délka: kolem 8-9 m                                     Zařazení: Theropoda, Tetanurae, Spinosauroidea,

Popsán: Russel, 1996                                  Spinosauridae, Spinosaurinae

Výška: zhruba 3 m                                     Synonyma: Spinosaurus marrocanus ?