Skládačka žabích fosilií - Když Triadobatrachus nepomůže

28.02.2019 21:54

Za nejstarší známé prokazatelné moderní obojživelníky ze skupiny Lissamphibia dnes považujeme zástupce malého druhu Triadobatrachus massinoti ze spodního triasu Madagaskaru, jde o malého předka dnešních žab. Moderní výzkumy ale ukázaly, že ještě nejde o první pravou žábu, za tu byly donedávny považovány rody Vieraella z Argentiny a Prosalirus ze souvrství Kayenta v Arizoně. Výzkum paleontologů Michell Stockerové a Sterlinga Nesbitta ale přinesl zajímavé výsledky ohledně evoluce těchto obojživelníků.

Rekonstrukce primitivního předka dnešních žab rodu Triadobatrachus ze spodně triasového Madagaskaru. Ačkoliv recetní studie zkoumaly spíše původ moderních obojživelníků jako takových, původ dnešních žab se zatím uspokojivě vysvětlit nepodařilo. Kredit: Christopher DiPiazza

Souvrství Chinle na jihozápadě Spojených států nabízí cenné okno do světa pozdně triasové Severní Ameriky, za dlouhé roky vědeckého výzku zde byly objeveny tucty exemplářů různých druhů živočichů, od velkých krokodýlovitých rauisuchianů přes obrovité dicynodonty po primitivní druhy neptačích dinosaurů. Existují ale i zdejší nálezy, které by výrazně mohly přispět k pochopení evoluce recentních skupin živočichů. V tomto případě žab.

Michelle Stockerová, odborná asistentka z Virginia Tech College of Science, je spoluautorkou nové studie popisující několik malých pánevních kostí z tohoto souvrství. Byly nalezeny již v květnu roku 2018, ale dosud nebyly podrobeny žádnému řádnému výzkumu.

Tato vědkyně poukázala především na fakt, že tyto skutečně malé fosilie jsou ve své pravé podstatě velmi dobrým zdrojem poznání složek zdejší fauny, která nepatří mezi archosaury. Podle jejích slov tento objev minimálně dokazuje to, co se ještě o tomto souvrství musíme dozvědět.

Neformálně se tomuto obojživelníkovi přezdívá Chinle frog - doslova "žába z Chinle". Dosud nalezené fosilie představují pouze slabé, duté a dlouhé sedací kosti, její celková velikost se údajně pohybovala jen okolo tří až pěti centimetrů. Zatím se ale nejedná o žádný konkrétní druh, studie se spíše zaměřuje na popis fosilií jako takových. Podle vědeckého týmu se také chystají ještě do terénu, aby mohli odkrýt další diagnostický materiál.

Spoluautory studie jsou ještě vědecké instituty z University of Florida Museum of Natural History a Petrified Forest National Park, spoluautorem je také význačný paleontolog Sterling Nesbitt. Uvádí, že teď je již nad světlo jasné, že v pozdním triasu před 215 miliony let už v Severní Americe existovaly první druhy pravých žab.

Na fosiliích nalézají daleko více charakteristik, které jsou typické pro skupinu Anura než pro primitivní předky ze skupiny Salientia (tedy již výše zmíněného triadobatracha a ještě polský rod Czatkobatrachus). Jedná se nejspíš o blízkého příbuzného prosalira ze spodní jury, je tedy jen vzdáleně příbuzný třeba současné ropuše obecné (Bufo bufo), ale stále je prvním skutečně "žabím" obojživelníkem.

Jak jsem již zmínil v několika předchozích aktualitách, i na výzkumu této fosilie se podíleli hlavně studenti z Virginia Tech. Právě oni fosilie naskenovali CT skenem a také je nasbírali v terénu. Někteří odborníci jsou toho názoru, že bude velmi užitečné podobné technologie použít pro odhalení tajů evoluce dalších skupin relativně malých živočichů jako primitivních savců, ještěrek nebo želv.