Tachiraptor

27.04.2015 18:38

Tachiraptor ("Zloděj z (regionu) Táhira") patří k prvním pokročilým teropodům z oblasti Jižní Ameriky. Je pravděpodobně blízký příbuzný druhu Zupaysaurus rougieri, jiného masožravce z Argentiny. Jedná se poměrně nový nález jelikož byl nalezen roku 2014. Tento dravec lovil (stejně jako na obrázku) ornitopody (druhu Laquintasaura venezuelae) nebo malé pterosaury v jehličnatých hornatých lesích dnešní Venezuely. Používal k tomu velké drápy na předních končetinách a když kořist zatlačil k zemi zaryl do ní své pilovité zuby a velké drápy na nohou. Pokud kořist měla peří, polykal sousta i peřím. On sám byl zřejmně pokryt jemným chmýřím. Tachiraptor se nejspíš toulal po formaci La Quita v malých smečkách.

 

Ekologie

Tachiraptor byl největším a pravděpodobně i jedinným dravcem z formace La Quita. Všichni živočichové z této formace se museli strchovat pokaždé, když se jeho řev lynul krajem. 

 

Systematika

Tachiraptor a jeho příbuzný Zupaysaurus patřili k příbuzným skupiny Averostra, skupině která zahrnovala většinu populace teropodů. Lze předpokládat, že to byl snad předchůdce všech těchto predátorů.

   
Naleziště: formace La Quita, Venezuela Druh: T. admirabilis
Strava: Dinosauři, pterosauři, mršiny Doba: stupeň Hettangian, před 201-199 mil. l.
Délka: 1,5 m Popsán: Langer, Rincón, Ramezani, Solónzano a Rauhut, 2014
Výška: cca 80 cm-1 m Prostředí: Lesy u řek
Váha: cca 90 kg Zařazení: Dinosauria, Saurischia,
Význam: "Zloděj z (regionu) Tahíra" podle regionu v místa objevení Theropoda, Neotheropoda
Sok: Žádný Synonyma: Žádná