Tricleidus

22.09.2018 16:03

Střední jura by se dala, bez nadsázky, označit za zlatý věk dlouhorkých plesiosaurů. Tehdy tato skupina zvláštních mořských plazů oplývala rozmanitostí různých forem ať už primitivnějších čeledí, tak i daleko pokročilejších zástupců. Mnoho z nich přitom brázdilo mělká moře mezi ostrovy, jež dnes tvoří na fosílie bohaté vápencové a jílové uloženiny jížní a střední Anglie. Kryptoklidid Tricleidus seeleyi není v tomto směru vyjímkou, tento ani ne pět metrů dlouhý tvor byl aktivním lovcem ryb a menších vodních živočichů v oblasti souvrství Oxford Clay, jeho stáří se pohybuje okolo 165 milionů let, pochází tedy z doby střední jury. V této době se v této oblasti proháněla velká spousta ryb, měkkýši, korýši a také mořští plži, kteří tvořily jeho přirozenou potravu, jež zpracovávaly jehlicovité zuby v poměrně krátké lebce. Stavba dochované spodní čelisti ukazuje, že se lebka vyznačovala zkráceným čenichem a vysokým týlem, celé zvíře tak mělo takový buldočí zjev, kdyby jste se na něj podívali zepředu. Na kryptoklidida měl také poměrně dlouhý krk s nezvykle vysokým počtem obratlů, bylo jich až 26, což ale nutně nemuselo znamenat, že krk byl flexibilní a velmi ohebný. Jako jeho ostatní příbuzní měl čtyři ploutvovité končetiny a ocas s ploutevním lemem, tyto části těla mu značně pomáhaly při pohybu pod vodní hladinou nejen při honu za kořistí, ale i při úniku před velkými vodními predátory té doby. Na území Anglie to byl například kolosální sedm až deset metrů dlouhý mořský plaz Liopleurodon nebo některé velké druhy rodu Pliosaurus, trikleidus se společně s mnohými rybami, velkými amonity a ryboještěry (ichtyosaury) stával jejich kořistí.

Od popisu paleontologem C. W. Andrewsem, který rod Tricleidus popsal roku 1909, se moc dalších pozůstatků nenašlo, dodnes z něj známe sérii krčních obratlů, spodní čelist, dva hřbetní obratle, část přední ploutve, několik lebečních kostí a také zvláštně utvářenou kost klíční. Podle té také dostal své pojmenování, odkazuje na zvláštní oblouky a uspořádání kostí v této části těla. Byl většinou považován jako kryptoklidid, nicméně dříve se objevovaly teorie, které ho spatřovaly jako elasmosaurida.

Naleziště: Oxford Clay, Anglie                     Biotop: Šelfová moře

Druh: T. seeleyi                                         Váha: okolo 100-300 kg

Strava: Korýši, hlavonožci, ryby                    Význam: "Tři klavikuly" podle zvláštního tvaru klíčních kostí

Doba: stupeň Callovian, před 165 miliony let Sok: Pliosauři, velcí žraloci

Délka: zhruba 3-5 m                                   Zařazení: Pantestudines, Plesiosauria, Plesiosauroidea,

Popsán: Andrews, 1909                              Cryptoclidia, Cryptolididae

Výška: odhadovaná zhruba na 0,5 m           Synonyma: Žádná

Zdroj obrázku: https://www.google.cz/search?hl=cs&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=650&ei=fk-mW7LqBseysQHE5r6YCA&q=tricleidus&oq=tri&gs