Tyrannoneustes

09.02.2017 20:39


Významnou složku jurských masožravých mořských predátorů tvořili monstrózní příbuzní dnešních krokodýlů. Takovým dobrým příkladem byl obávaný Dakosaurus maximus, který dosahoval délky kolem 4-5 m. Živil se většinou menšími mořskými plazi, podobné délky však dosahoval i jeho anglický příbuzný. Jeho jméno je v překladu podobně děsivé a zajímavé jako například Lythronax argestes, Tyrannoneustes lythrodectikos totiž v překladu znamená "tyranský plavec způsobující krvavá kousnutí". Tento geosaurin se pohyboval před 165 miliony let na území Oxfordu v Anglii. Byl to lovec ryb a olihní, nepohrdl ale ani menšími příbuznými. Jeho téměř metr dlouhá lebka způsobovala velmi bolestivá zranění, tuto práci konaly ostré kónické zuby. Podobně jako jeho ostatní příbuzní, nedokázal vylézt z vody. Proto pravděpodobně rodil živá mláďata v oblasti mělkých písčitých lagun. Za kořistí ho hnaly velké a silné ploutve a také ocas s ocasním lemem. Nebezpečí mu v pobřežních částech moří mezi ostrovy anglie představovali velcí pliosauridi, například obávaný Liopleurodon.

Tyrannoneustes je vlastně taková znovuobjevená mořská příšera. Původní fosílie byly nalezeny anglickým paleontologem Arthurem Leedsem v letech 1907-1909. Byly však pozapomenuty a znovuobjeveny až roku 2013, kdy se dostaly k popisu.

Naleziště: Anglie                                                   Prostředí: Šelfová moře

Druh: T. lythrodectikos                                           Váha: okolo 350 kg

Strava: Ryby, hlavonožci a jiní plazi                          Význam: "Tyranský plavec" podle zjevu a biotopu

Doba: stupeň Callovian až Oxfordian, před 165 mil. l. Sok: Pliosauridi

Délka: 5 m                                                            Zařazení: Suchia, Thallatosuchia, Metriorhynchidae,

Popsán: Young et. al., 2013                                   Geosaurinae

Výška: 25-45 cm                                                  Synonyma: Žádná