Žabí nestvůry z Chu-Pej

12.06.2016 12:46

V roce 1987 se čínská expedice vedená biologem Chen Mok Chunem zažila šok. Když procházeli lesy kolem jezer poblíž Wu-Chuanu, z jednoho z nich vylezli tři obří zvířata, která připomínala žáby. Tlama, podle jejich tvrzení, byla asi dva metry široká a nad se na ně upřeně dívaly dvě velké oči. Údajně měli průměr jako u rodu Ophtalmosaurus, velikost talíře. Ta zvířata měla šedobílou kůži bez šupin. Všech devět vědců vidělo, jak tři obojživelníci dýchají. Jeden z se zhroutil a upadl na kolena, potom začal zvracet. Zbylí vědci přihlíželi tomu, jak jedna ze "žab" otevřela tlamu, vyplázla jazyk, omotala jeden ze stativ kamer a pozřela ho. Kdyby to nebyli zkušení vědci, nemuseli bychom jim toto věřit. Ovšem co stálo za pozorováním takových zvířat i jinde na světě.

Beelzebufo byla největší žábou světa. Vyhynula na konci křídového období.

Nejen v Číně, ale i třeba ve Skandinávii, Jižní a Severní Americe nebo na Novém Zélandu se vyskytují pověsti o obřích obojživelnících, kteří jsou schopni ublížit i člověku. Těžko říct, která zvířata se pod těmito pověstvi skrývají. Rozhodně se nemůže jednat o dnešní druhy žab, které rozhodně tak velké nejsou. V minulosti však některé žáby či jim podobní obojživelníci existovali. Jedním z nich byla i slavná žába rodu Beelzebufo. Tento obrovský žabák žil v pozdní křídě, lovil mláďata dinosaurů a délka bez natažení nohou přesahovala 50 cm. Je možné, že větší příbuzní tohoto rodu žili i v Indii před oddělením Madagaskaru. Možná, že přežili konec druhohor a po připojení indie k asii se přemístili i do dalších míst.

Koskinonodon patřil k metoposaurům, dosahoval až tří metrů délky.

Další teorie tvrdí, že se jedná o ještě starší skupinu temnospondylů a sice metoposaurů. Ti měli shodné znaky jako popisovali čínští vědci. Po souši se pohybovali velmi nemotorně. Jenže poslední zástupci této čeledi vyhynuli před 216 miliony let. Jak to tedy je doopravdy, můžeme spekulovat.