Epanterias

15.07.2016 16:48

V severní americe se v pozdní juře vyskytovalo několik druhů velkých predátorů, mezi nimi i stále sporný Epanterias ("Těžký dravec"). Představoval velkého, po dvou chodícího dravce o celkové délce kolem 12 či 13 m. Možná že jeho tělo bylo kryto něčím jako štětinami či jednoduchým tvrdým peřím. S největší pravděpodobností nebyl predátor, který by často aktivně lovil, patrně využíval svou velikost k odhánění menších dravců od kořisti, třeba jako byli Allosaurus, Torvosaurus nebo Ornitholestes či Tanycolagreus. Pokud už lovil aktivně, tak útočil většinou na nijak nechráněné ornitopody. Měl totiž malý stisk čelistí, snad byl ale větší než u jeho příbuzného alosaura, který dokázal stisknout pouze asi 360-380 kg. Lovecká taktika epanteriase ale musela uplatňovat i jeho velké drápy na předních končetinách.

Popis tohoto predátora provedl známý paleontolog Edward Drinker Cope v roce 1878. Popis sepsal do dokumentu New opisthocoleous dinosaur. Původní holotyp dnes leží v Americkém Národním Muzeu pod katalogovým číslem AMNH 5767 a sestává z tří obratlů, coracoidu a metatarsalu.


Paleontologové mezi sebou

Cope se domíval, že se jedná o zcela samostatný rod sauropodního dinosaura, kvůli výdutím v obratlech. O několik měsíců později ale nález přehodnotil a došel k závěru, že se muselo jednat o velkého teropoda. Nález byl učiněn u Canon City v Coloradu.

Po dalším více jak sto let byl tedy epanterias uznáván jako samostatný rod, až v roce 1988 navrhl Gregory Paul, že se ve skutečnosti jedná o nový druh alosaura, takže A. amplexus, či notně přerostlý exemplář druhu Allosaurus fragilis. Od té doby existují u tohoto rodu pochyby o jeho validitě. Robert Bakker se tímto problémem také zábíval. Poukázal, že průměrně vzrostlí jedinci rodu alosaurus dosahovali délky 7-10 m, zatímco u epanteriasova holotypu představujícího průměrně vzrostlý exemplář, který je dlouhý 12 m. Bakkerovo tvrzení podporuje i nález 14,8 cm dlouhého cervikálního obratle poblíž Masonvillu.

Patrně je tedy epanterias samostatný rod.

Naleziště: Colorado                                                          Prostředí: Lesy, otevřené pláně

Druh: E. amplexus                                                            Váha: 4,5 t

Strava: Ornitopodi, mršiny, sauropodi                                  Význam: "Těžký dravec" ? podle velikosti

Doba: stupeň Kimmerigian až Berriasian, před 156-144 mil. l. Sok: Saurophaganax

Délka: 12,1-13 m                                                               Zařazení: Theropoda, Carnosauria,

Popsán: Cope, 1878                                                           Allosauridae

Výška: 3,5 m                                                                    Synonyma: Allosaurus amplexus