Hexinlusaurus

17.12.2019 22:58

Dinosauři ohromují, a do velké míry dodnes ovlivňují i veřejnost, svými zvláštními tvary jako jsou ocasní palice a thagomizery, obrovské rozměry s dlouhými krky a ocasy nebo monstrózními čelistmi a zuby uzpůsobenými k zabíjení kořisti. Jeden by tedy možná řekl, že se mezi nimi jejich menší a méně výrazní příbuzní ztratí a zapadnou. Ovšem každý druh dinosaura, a z mého pohledu i skoro každého vyššího obratlovce, má svůj vlastní příběh, kvůli kterému je vyjímečný, nebo se s ním váže vývojová linie důležitá pro další druhy. Jako příkladem druhého typu "dinosauří jedinčnosti" je i čínský Hexinlusaurus multidens ("Ještěr (profesora) He Xin Lunga s mnoha zuby") ze střední jury čínského C´-kungu, který býval v době jeho existence rozsáhlým subtropickým pralesem s množstvím srážek a dalších druhů obratlovců, převážně tedy neptačích dinosaurů. Patřil k prvním malým ptakopánvým dinosaurům ve fosilním záznamu a ještě před několika lety byl jedním z vodítek emergence jejich vývoje před pozdní jurou, kdy se začali diverzifikovat na jednotlivé řády, nadčeledi a čeledi. Přes objevy jeho ještě starších příbuzných, jako je letos popsaný Sanxiasaurus modaeoxiensis nebo jihoafrický Lesothosaurus diagnosticus, se jedná o pokročilejšího zástupce kladu Neornithoschia a je tedy na místě hledat mezi ním a jeho příbuznými předky veškerých pozdějších skupin ptakopánvých jako ceratopsů (Ceratopsia), obřích ornitopodů nebo "tlustohlavých" pachycefalosaurů (Pachycephalosauria), ačkoliv sám neměřil více než 2 metry a vážil přibližně jako průměrně vzrostlý bobr, takže asi 25 až 30 kilogramů. Celkem s jistotou můžeme říct, že se tedy proti dravcům bránil útěkem po štíhlých zadních nohách a jeho ocas mu pomáhal v držení rovnováhy. Jeho gracilní stavba těla a skutečně dlouhé zadní nohy se pro tento životní styl skvěle hodily, přestože přední část těla byla docela mohutná a v případě potřeby se patrně mohl postavit i na přední končetiny (s třemi silnými prsty z pěti) a požírat vegetaci pomocí zobákovitých čelistí. Jak ale napovídá druhový přídomek multidens, tak měl za nimi zástupy zubů v horní i dolní čelisti pro lepší zpracování potravy. Nejspíš ale nešlo o nijak složitý proces, který spočíval v rozřezání potravy a jejím polknutí. Pokud se zrovna Hexinlusaurus nezaobíral potravou, pak patrně pečoval o svou kůži čištěním od parazitů a také obezřetně pozoroval okolí. Dochovalo se hned několik různých jedinců a i ontogenetických stadií, takže je dost možné, že se sdružoval do stád pro větší bezpečí. Mohl ale využívat i alternativních způsobů obrany jako putování v sousedství velkých sauropodů a stegosauridních i huayangosauridních tyreoforů, kteří mohli být pro prakticky bezbranné ptakopánvé něco jako "nedobrovolní bodyguardi".

V souvrství Šang-ša-či-miao, kde byly jeho fosilie objeveny, pocházejí i poměrně četné nálezy teropodů jako metriakantosauridů (Metriacanthosauridae), aveteropodů (klad Avetheropoda), tetanur (klad Tetanurae) a také megalosauridů (Megalosauridae, Leshansaurus qianweiensis) i neoteropodů (klad Neotheropoda). Přestože největší predátor okolí, děsivý obr Yanguchuanosaurus shangyuoensis, se patrně těmito neornitischiany vůbec nezabýval, jeho současníci patrně takto shovívaví nebyli. Bezprostředně mu tedy hrozilo nebezpečí a bez prostředků aktivní obrany si musel vyvinout jiné strategie, kterými mohlo být právě sdružování do stád, začlenění do skupin větších a lépe obranyschopných skupin dinosaurů nebo i záměrnému slučování s jinými menšími býložravci. V jeho těsné blízkosti žili i vzhledově podobné rody Xiaosaurus, Agilisaurus a Yandusaurus, což by mohlo vést k (pouze mým nepodloženým) spekulacím o velmi podobném vnějším vzhledu všech čtyřech rodů a zmatení dravce při útoku. Pravda ale může být daleko prostší, využíval své dlouhé nohy k útěku v nepřehledném terénu a setřásnutí dravců.

Asi jedním z předních aspektů "jedinečnosti" hexinlusaura je jeho taxonomická historie, která počíná sice už v roce 1983, ale jako samostatný rod se objevuje ve vědecké literatuře až v roce 2005. Přestože je oproti jiným neptačím dinosaurům jednoduchá, na významu jí to neubírá. Původně byl popsán na základě exempláře ZDM T6001, který představoval skoro kompletní kostru bez větší části lebky, spodní čelisti a ocasu od 14 obratle. Popsali ji čínští paleontologové K.-J. Cai a He Xin-Lu z Čcheng-tuské technické univerzity v roce 1983, nenalezené části kostry poskytl druhý exemplář ZDM T6002, jako druh Yandusaurus multidens (He & Cai, 1983). Odkazovali tak na již známého malého "ornitopoda", který byl nalezený ve stejných vrstvách souvrství Šang-ša-či-miao, dříve také Ta-šan-pchu (Dašanpu). Později byl přejmenován jako Agilisaurus multidens v roce 1992, v roce 1996 potom Gregory Paul použil název Othnielia multidens, ale ani jeden z názvů nebyl vědeckou veřejností akceptován. Až studie Paula Baretta z roku 2005 (Barett et. al., 2005) ho dokázala platně zařadit jako nový druh a rod, přestože už roku 1996 použil jeden z jejích autorů Fabien Knoll neformální jméno "Proyandusaurus" a znovu se k němu vrátil i o tři roky později. Dodnes ale někteří paleontologové, jako již zmíněný G. Paul nebo Kenneth Carpenter, s tímto závěrem nesouhlasí a považují jej za subadultního jedince agilisaura, přestože známe už tucet jedinců.

Hexinlusaurus má i tedy relativně dobře zdokumentovanou ontogenezi v rámci druhu - nyli nalezeni i jedinci dlouzí pouze okolo 50 a 60 centimetrů, takže můžeme pozorovat růstové změny jednotlivých částí těla. Konečně, zatím veškeré nalezeny kostry patřily nedospělým zvířatům. Je ale neméně zajímavé, že některé lebky tohoto rodu mají velmi velké očnice, což by mohlo svědčit o tom, že jde o subadultní jedince nebo mláďata, nebo o možný doklad o diurnalitě těchto zvířat. Bohužel se mi nepodařilo dohledat k tomuto tématu bližší informace, skoro ale určitě půjde o pouze o nedovyvinutou část těla u nedospělých jedinců pod hranicí dospělosti.

Naleziště: souvrství Šang-ša-si-miao - provincie S´čchuan, Čína | Biotop: Subtropické vlhké lesy

Druh: H. multidens                                                                    Váha: v dospělosti asi 25-30 kg

Strava: Nižší rostliny, pravděpodobně jemnější vegetace               Význam: "He Xin-Luův ještěr" dle původního autora popisu

Doba: stupeň Bajocian, před zhruba 170-168 mil. l.                    | Sok: Teropodi, krokodýli

Délka: v dospělosti okolo 1,6-1,8 m                                            Zařazení: Dinosauria, Ornithoscelida, Ornithischia,

Popsán: Barett et. al., 2005 (jako Hexinulusaurus)                       Genasauria, Neornithischia

Výška: do 0,5 m                                                                     | Synonyma: Agilisaurus multidens, Othnielia multidens, Yandusaurus multidens, "Proyandusaurus" (jako nomen nudum)

Zdroje snímků a rekonstrukcí:

Seznam použité literatury a zdrojů:

  • He, X.-L.; Cai, K.-J. (1983). "A new species of Yandusaurus (hypsilophodont dinosaur) from the Middle Jurassic of Dashanpu, Zigong, Sichuan". Journal of Chengdu College of Geology (Supplement 1): str. 5-14.
  • Barrett, P.M.; Butler, R. J.; Knoll, F. (2005). "Small-bodied ornithischian dinosaurs from the Middle Jurassic of Sichuan, China". Journal of Vertebrate Paleontology. 25: str. 823-834.