Mamenchisaurus

26.01.2015 17:50

Mamenchisaurus ("Plaz od (potoka) Mamenxi") se pyšní titulem pravděpodobně nejdelšího krku mezi živočichy. Jeho nejdelší známý krk má na délku 12 metrů, v extrémech však mohl dorůstat až do 14 m délky. Z býložravců v souvrství Dashanpu se mu žádný nevyrovnal. Tento snad až 27 metrů dlouhý tvor neměl skoro žádné nepřátele až na dva. Ten první je kolosální, až 11 metrů dlouhý teropod Yangchuanosaurus magnus a druhý je 7, možná však až 10 metrů dlouhý teropod Sinraptor dongi. Mamenchisaurus měl sice dlouhý krk, ale má jen 11 obratlů. To znamená že nebyl moc ohebný. Jeho ocas je téměř nepřiměřeně krátký k ohledu nato jak má dlouhý krk. Jeho malá hlava skrývala nejen malý mozek, ale i malé lžícové zuby. Ty se nehodí ke žvýkání, ale spíše k seškrabávání jehličí ze stromů. Stejně jako ostatní sauropodi měl široké sloupovité nohy. Brva těchto sauropodů mohla být světle šedá, oranžová nebo žlutá. Jeho hlava, však byla jistě barevná.

 

Největší  krk ?

Mamenchisaurus disponoval obřím krkem, který patřil k největším v živočišné říši. Nemusel však být největší. Ve svrchní juře ale žil v Severní Americe jiný obří sauropod. Byl to dnes již poměrně známý Supersaurus. Tento obří diplodokoidní sauropod mohl mít krk dlouhý až 15 m, čímž by převýšil mamenčisaura o asi 3 m. Ještě větší by ale mohl být obří Amphicoelias. Ten mohl podle propočtů Kennetha Carpentera krk dlouhý až 16,7 m. U tohoto druhu se to ale dá velmi špatně určit. Možná, že tento obr neměl tak dlouhý krk jako se dříve předpokládalo, ale určitě byl neméně impozantní.                                                                                            

Stopy smrti

Dashanpu sice bylo v době, kdy tento megasauropod žil teplejší než dnes, ale průběžně bylo bičováno sopečnými erupcemi. To působilo to, že se některá jezírka, živočichové i rostliny stali oběťmi pod vrstvou popela. Jenže to nebylo jedinné nebezpečí. Vrstva popela mohla přikrýt i dehtová jezírka v té oblasti. Byla tam nalezena sada sauropodích stop starých 160 mil. let. Ty asi patřily právě mamenchisaurovi. V jedné stopě bylo nalezeno 18 různých živočichů, mimo jiné i druh tyrannosauroida, Gualong wucai. Takže tento živočich vážící skoro 50 tun dělal obrovské hluboké stopy. Je možné, že i jiní sauropodi z Číny a Argentiny tvořili podobné stopy, ty však zatím nebyly nalezeny.

 

 Druhy

  Mamenchisaurus má 7 druhů. Největší z nich byl M. sinocanadorum. Další druhy tohoto rodu jsou: M. constructus (jako první popsaný), M. hochuanensis, M. youngi, M. anyuensis, M. jingyanensis, M. yunnanensis                                                                                                                                                                           

V populární kultuře

Mamenchisaurus se nakrátko objevil v trháku Stevena Spieberga Ztracený Svět : Jurský Park.
Objevil se na mýtině, když „lovci dinosaurů“ proháněli triceratopse a pachycefalosaury.

   
Naleziště: Dashapnu (Čína), jihovýchodní Mongolsko Druh: Viz nahoře
Strava: Větvičky, plody a jehličí Doba: stupeň Oxfordian až Tithon, před 165 až 150 mil. l.
Délka: 22 až 35 m (?) Popsán: Young, 1954
Výška: 14 m Prostředí: Lesy u řek a potoků
Váha: 42 t Zařazení: Saurischia, Sauropodomorpha,
Význam: „Plaz od Mamenxi“ Podle lokality nálezu Sauropoda, Eusauropoda, Mamenchisauridae
Sok: Yanchuanosaurus, Sinraptor Synonyma: Žádná