Shunosaurus

04.11.2016 19:48

Určitě stojí za zmínění, že již primitivní druhy sauropodů měly jisté zvláštnosti. Na to, jak byli primtivní, měli podivné stavby těl, výrůstky nebo věci pro obranu, které se blížily jejich pozdějším příbuzným. Snad nejznámějším "odlišným" archaickým sauropodem byl čínský střednějurský Shunosaurus lii ("Liův sečuanský ještěr"). Tento eusauropod žil v oblasti jehličnatých lesů v dnešní čínské provincii S-čcuan (Sečuán) před zhruba 170-166 miliony let. Živil se hlavně jehličím, plody, šiškami a větvičkami, potřeboval tím uživit své až 11 m dlouhé tělo. Délka tohoto sauropoda z dnešní době spíše kolísá, roku 2010 Gregory Paul snížil původní délku na zhruba 9,5 m. Váha se pohybovala kolem 3-4 tun. Takto mohutné tělo se procházelo v několikačlenných stádech s mláďaty a vedoucím samcem po čtyřech svalnatých nohách s drápy. Jeden velký na předních nohách sloužil k ochraně a útoku a tři na zadních končetinách nesly váhu hřbetu. Ten byl pokryt rohovinnými ostny, které byly pro zvětšení zjevu. Hlavním poznávacím znakem byl však jeho charakteristický kyj na konci ocasu. Ten sloužil k obraně před predátory, v oblasti jeho výskytu to byl především Yangchuanosaurus a Gasosaurus. Na kyji byly i hroty, které dokázaly nepříteli uštědřit hluboké rány do masa.  Predátoři se zaměřovali však hlavně na mláďata, staré či nemocné jedince a měkké části těla. Zálusk měli dravci také na břicho a krk.

Vědci také zjistili, že tento sauropod měl kromě kyje měl na těle malé osteodermy o průměru zhruba 5 cm. Ty sloužily jako flexibilní štít, který odrazoval od útoku menší predátory.


Nová silnice v provincii Sečuán

Původní holotypní fosílie šunosaura (IVPP V.9065) byly nalezeny roku 1977 při paleontologických průzkumech studentů při stavbě nové silnici v Sečuánu. Původně se jednalo o partiální skelet, který nebyl nijak lépe znám. Pak roku 1983 byl typový druh Shunosaurus lii popsán kolektivem tří paleontologů, Donga Zhiminga, Zhoua Shuwua a Zhanga Yihonga. Jméno mu vytvořili podle názvu provincie nálezu a druhové podle hydrologa Li Binga, který byl zároveň guvernérem Sečuánské provincie ve třetím století př. n. l. Vědci ho původně moc neznali, pak však v souvrství Xiashaximiao poblíž Dashapnu bylo nalezeno více jak 20 koster šunosaurů, v různém věkovém stádiu a stupně zachování.

Nalezly se kompletní lebky a od té doby se jedná o jednoho z nejlépe známých sauropodních dinosaurů. Dodnes je známo přes 94 % původní kostry. Hodně z nich je dnes vystaveno v Zigongském Dinosauřím Muzeu a také v Pekingském Muzeu Historie Přírody. Na některých kostrách našli vědci jiné znaky, proto byl také vytvořen nový "provizorní" druh Shunosaurus ziliujingensis. Ten je však spíše nomen dubium.


Blízká a daleká podobnost

Ačkoli se jednalo o vývojově primitvního sauropoda, měl jisté znaky, které se podobaly pozdějším druhům sauropodních dinosaurů. Jedním ze znaků, které "předběhly dobu", je kostěné brnění, které bylo přítomno spíše u pozdějších druhů macronarianů. Poukazuje to na to, že narozdíl od většiny tehdějšího světa, se už v číně vyvíjeli velcí predátoři. Další archaické velké typy teropodů (dlouhé přes 6,5 m) se poté vyvinuly v Anglii a Francii.  Dalším, u eusauropoda unikátním znakem, je přítomnost krátkého krku. Ten se svou délkou rovnal zhruba polovnině délky ocasu. Velmi podobný ekvivalent tohoto znaku se nacházel u dikreosaurida rodu Brachytrachelopan. Ten měl nejkratší krk mezi sauropody, celkovou tělesnou stavbou se podobal spíše ornitopodům. Šunosaurus až do takových extrémůnezasahoval, ale krk také neměl nejdelší. Proto se pravděpodobně živil ve vegetačním patře od povrchu vysoko asi 3,5 m. Asi ani nemusím zmiňovat, že zcela unikátním znakem však byl kyj na konci ocasu.

Ovšem nebyl jediným sauropodem, který měl takovou nebezpečnou zbraň. Jeho africký příbuzný Spinophorosaurus nigeriensis by se dal nazvat sauropodním stegosaurem, jelikož konec ocasu mu zdobily ostny, které vypadaly stejně jako u známého tyreoforana. Debaty také probíhaly ohledně toho, jestli další čínský sauropod Omeisaurus neměl podobnou zbraň jako šunosaurus, ale na to se podíváme až zítra.


Bratranec z Austrálie a kamarádi z Číny

Systematické zařazení tohoto sauropoda procházelo za 33 let od jeho popisu mnohými změnami. Prvně byl zařazen (ostatně jako většina starých typů sauropodů objevených ve 20.-80. letech minulého století) ke skupině cetiosaurů. Roku 1992 vytvořil Dong Zhiming samostatnou podčeleď Shunosaurinae, kam patřil. To bylo zpochybněno o 3 roky později Paulem Upruchem, který šunosaura přeřadil do čeledi Euhelopodidae. Dnes tam patří především čínské druhy sauropodních dinosaurů, jsou příbuzní titanosaurů a brachiosaurů. Konečná změna přišla roku 2002, kdy jej Jeffery Wilson zařadil mezi eusauropody. Následovaly další úpravy v rámci této skupiny. Vědci dnes předpokládají, že další blízký příbuzný šunosaura žil v době před 164 miliony let blízko města Roma v centrálním Queenslandu. Rhoetosaurus byl ale o něco větší, dosahoval délky kolem 15 m a živil se i vyššími stromy. Další příbuzný šunosaura je také Patagosaurus, který obýval oblast západní argentiny zhruba ve stejné době jako roetosaurus východní austrálii.


Dashapnauská fauna

Jak už bylo řečeno, tak tento dinosaurus žil v oblasti okolo Dashapnu poblíž města Zigong. Zigongské muzeum vlastní několik desítek fosílií ze souvrství Xiashaximiao, Shaximiao a pravděpodobně také dalších. Žili zde velcí teropodi, stegosauři (Huayangosaurus), sauropodi (Datousaurus, Omeisaurus, Mamenchisaurus, Zigongosaurus...), primitivní ornitopodi (Xianosaurus), pterosauři, ještěrky, obojživelníci, primitvní savci a mnohá další prehistorická stvoření. Ve velmi pokrokovém dokumentu Pravda o dinosaurech byl představen jako velmi zajímavé stvoření. Byl však představen jako tvor obývající provincii Vnitřní Mongolsko, kde se utkal s nelítosným dravcem rodu Sinraptor. Tato představa ovšem moc reálná není.

Naleziště: Čína                                                            Prostředí: Lesy a údolí

Druh: S. lii                                                                  Váha: zhruba 3 t

Strava: Jehličí, šišky, plody                                           Význam: "Sečuánský ještěr" podle místa nálezu

Doba: stupeň Bajocian až Bathonian, před 170-168 mil. l. Sok: Teropodi

Délka: 9-11 m                                                             Zařazení: Saurischia, Sauropoda, Graviasauria,

Popsán: Dong, Zhou a Zhang, 1983                              Eusauropoda

Výška: kolem 3,5 m                                                    Synonyma: Shunosaurus ziliujingensis