Učebnicový prapták znovu zasahuje - Není peří jako peří

08.02.2019 19:50

V poslední době tu na blogu přibylo dost příspěvků, které se týkaly nebo zmiňovaly známého "praptáka" druhu Archaeopteryx litographica z německého Solnhofenu. Bylo by zbytečné ho znovu popisovat, jelikož jsem se o něm zmínil již zde nebo v krátkosti zde, protože v tuto chvíli je podstatný výzkum týkající se fosilií některých oddělených per tohoto rodu. Dříve byly řazeny k tomuto malému dinosaurovi, ale zdá se, že přímo jemu nepatřily.

Ono známe fosilní pero ze 150 milionů let starých uloženin dnešního jihovýchodního Německa. Po více jak sto padesát let byl tento zbytek považován za část bujného pernatého pokryvu archeopteryxe, jenže nový výzkum ukázal docela překvapivý výsledek. Kredit: převzato z webu ScienceDaily

V roce 1861 bylo nalezeno jedno oddělené pero ve svrchojurských vápencích budoucího souvrství Solnhofen, které leží na území Bavorska. Bylo to nedlouho po popisu zvláštního druhu dinosaura Archaeopteryx litographica, takže toto pero vědci okamžitě přisoudili tomuto zvláštnímu druhu. Současné technologie ale daleko rozšířily možnosti výzkumu fosilií a nová studie vědců z Hongkongské univerzity ukazují, že vše ohledně tohoto pera může být jinak.

Ačkoliv hlavním autorem nové studie je vědec Tom Kaye, tak velkým dílem se na ní podílel dr. Michael Pittmann. Pro naskenování horniny a pera celkově použili zobrazovací techniku LSF, Laser-Stimulated Fluorescence, jejíž výsledek je vidět na snímku nahoře.

Ve svém výzkumu vycházeli také z podrobného popisu onoho pera z roku 1862. Původně se totiž hovořilo o tom, že na pírku bylo docela dobře patrné i dlouhé brko, které na fosilii dnes nemůžeme vidět. Také mělo daleko tmavší film, nežli otisky peří okolo fosilie archeopteryxe.

Brko, ani s použitím výše zmiňované techniky, nebylo opětovně nalezeno a je tedy otázkou, odkud vlastně peří pocházelo (zda se jednalo o skryté, primární, sekundární apod.). Studie se ale spíše zaměřuje na samotný původ, ze kterého živočicha vypadlo. Vědci rozvněž uvedli, že s použitím moderních technologií lze učinit nové objevy i na velmi dobře prozkoumaných fosíliích.

Snímkovací technika ukázala něco velmi důležitého, celková stavba onoho pera ukazuje, že rozhodně nejde o pero archeopteryxe, nepochází ani z jeho ocasu, letek nebo jiné části těla, jelikož se s jeho peřím liší v několika rysech. Liší se také od současných ptačích per, hlavní odlišnost je v absenci středové čáry brka s tvarem do "S".

Pero tedy s největší pravděpodobností patří dosud neznámému druhu teropodního dinosaura, je těžké určit do jaké skupiny jeho původce patřil, ale vzhledem k výše uvedeným adaptacím byl pravděpodobně primitivnější než Archaeopteryx. Vědců tento objev docela rozšířili obzory, jelikož by to samo osobě naznačovalo, že se ve svrchní juře pohybovalo nad Solnhofenem daleko větší množství malých opeřených dinosaurů, kteří mohli být na rozhraní mezi neptačími a ptačími.

 Teoreticky by snad toto pero mohlo patřit diskutabilními rodu Wellnhoferia, dalšímu malému teropodovi ze stejné oblasti, ale toto je pouze osobní názor autora, jelikož nemá informace o tom, jaký postoj k tomuto rodu mají autoři vědecké studie.

Podle autorů jde o docela zásadní pokrok ve výzkumu fosilií prehistorických organismů, jelikož tento způsob snímkování by mohl rozluštit i některé další hádanky okolo evolučních nálezů. Jako každý ale potřebuje především studie s obdobným využitím této techniky, vědci přesto říkají, že by bylo dobré ji aplikovat i v jiných oblastech výzkumu.

...

Prostřednictvím tohoto příspěvku chce také autor poukázat na nový projekt, který bude probíhat od příštího týdne, pravděpodobně od pondělí. Zatím má pracovní název Paleozoica, bližší informace o něm budou následovat v samostatném příspěvku.