Yinlong

13.08.2015 15:50

Yinlong ("Ukrytý drak") se dá ozančit za „pradědečka“ všech rohatých dinosaurů. Tento asi 158 milionů let starý svrchojurský býložravec je blízce příbuzný japonským, čínským a německým druhům ceratopsinů z pozdnějurského až křídového období. Jakožto nejstarší ceratopsin má výranzně archaické tělesné znaky, které už u pozdějších zástupců nenajdeme. Narozdíl od svých obřích potomků z konce křídového období -jako byli kupříkladu triceratops či eotriceratops- se Yinlong pohyboval pravděpodobně jen po zadních a jeho hlavní obranou byl rychlý útěk. Pokud neprchal před dravci (jako je např. Guanlong nahoře na obrázku), tak uždiboval svým drobným a patrně i nevivinutým zobákem s malými zoubky přízemní vegetaci. Mohl také skákat mezi kmeny padlých stromů v jeho domovině, v provincii Sin-ťiang. Zde byl také nalezen první fosilní exemplář a to v roce 2004 v souvrství Shishugou. Tento exemplář představoval skvěle zachovalou kostru i s lebkou. Byl to téměř dospělý jedinec. V průběhu dalších let byly nalezeny další fosílie tohoto druhu. Dnes již máme k dispozici velké množství dobře zachovaných kostí a lebek.

 

Strýčkové a prastrýčkové

Lebka tohoto malého ceratopsida poukazuje hned na několik zajímavých znaků. Jedním z nich je např. podobnost jeho lebky a lebek tzv. heterodontosaurů, skupiny bazálních býložravých ptakopánví. Je dost dobře možné, že některý z jejich zástupců dal základ pro ceratopsidy, a tak tvoří společnou skupinu zvanou Heterodontosauriformes. Také vykazuje podobnost s jinou marginocefalidní skupinou dinosaurů, s pachycefalosaury. Tito známí "tlustolebí" dinosauři jsou charakterističtí svou vyboulenou lebkou s hrbolky či výstupky (u některých se tyto hrbolky vyinuly ve veliké hroty, např. Stygimoloch nebo Pachycephalosaurus). Yinlong měl tyto výstupky také. Takže i když se několika znaky na lebce podobal těmto dinosaurům, některé tělesné znaky, např. zahrocená kost na konci horní čelisti, ho jasně řadí mezi ceratopsiany.

 

"Filmová hvězda"

Když byl Yinlong v roce 2006 popsán týmem amerických a čínských paleontologů, jméno mu bylo vytvořeno z mandarínštiny a znamená "ukrytý drak." Jméno je poctou čínskému snímku Tygr a drak (v anglické verzi Crouching Tiger, Hidden Dragon-tedy "Přikrčený tygr, ukrytý drak"). Snímek z roku 2000 se z velké části točil v provincii Sin-ťiang blízko místa nálezu.

 

Kamenná dieta

Jako všichni býložraví dinosauři polykal i Yinlong gastrolity. Břišní dutina obsahovala asi 7 gastrolitů, což je oproti jiným býložravým dinosaurům málo. Naopak třeba Cedarosaurus, brachiosauridní sauropod ze spodnokřídového Utahu, jich měl ve svém břiše úctyhodných 115.

   
Naleziště: Čína, provincie Sin-ťiang, souvrství Shishugou Druh: Y. dowsi
Strava: Jehličí, semena, rostliny a patrně i šišky Doba: stupeň Oxfordian, před 161-155 mil. l.
Délka: od 1,2 až asi do 3 m Popsán: Xu et.al., 2006
Výška: kolem 50 cm Prostředí: subtropické jehličnaté lesy
Váha: asi 10 až 30 kg Zařazení: Ornithischia, Cerapoda,
Význam: "Ukrytý drak" na počest čín. film. snímku Heterodontosauriformes, Marginocephalia, Ceratopsia
Sok: Teropodi, krokodýli Synonyma: Žádná